Erdoğan açıkladı Trump ben maliyetini çözerim dedi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Erdoğan, körfez ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretleri sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Fırat Kalkanı, ve Ortadoğu’daki gelişmelere dair kritik açıklamalarda bulunan Erdoğan, Rakka operasyonu ve Güvenli Bölge hakkında önemli açıklamalarda bulundu. DEAŞ’in El Bab’da çökme noktasına geldiğinin altını çizen Erdoğan Menbiç’te de Rakka’da da bu başarılabilir dedi.

– ABD Başkanı Trump’la görüşmenize ilişkin detay vermeniz mümkün mü? PYD, FETÖ konusunda tavırları ne olacak?

FETÖ konusunda özellikle destek istedim. Meseleyi yakından takip edeceğini, gerekli talimatları vereceğini; kendisine vekâleten CIA Direktörü Pompeo’yu Türkiye’ye göndereceğini söyledi. 2 gün sonra CIA Direktörü ilk yurtdışı ziyaretini bize yaptı. Olanları görüntüler eşliğinde anlattım. Daha etraflı görüşmesi MİT’le oldu, 5-6 saat sürdü. Neticesini bekleyeceğiz. ABD Başkanı ile görüşmemizde ikili ilişkileri de ele aldık. Kısa zamanda yüz yüze bir görüşme yapabileceğimizi ifade ettiler. Orada çok daha netice alıcı değerlendirmeler yapma fırsatımız olacaktır.

“MENBİÇ VE RAKKA’DA BU BAŞARILABİLİR”

Güvenli bölge, Sayın Trump’ın da kullandığı bir ifade. Sayın Obama döneminde dile getirmiştim. Terörden arındırılmış güvenli bölge için oranın aynı zamanda uçuşa yasak bölge olması lazım. Bu da yeterli değil. Orada bir de milli güvenliği sağlamak için bir orduya ihtiyaç var. Bunun için de eğit-donat yapıyoruz. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bunun eseri. Eğit-donat yoğun şekilde devam ediyor. El Bab’a da onlar yerleşecek. Menbiç’te de ÖSO olmalı. Sayın Trump’a da PYD’yi, YPG’yi devreden çıkarmaları gerektiğini, bunların Suriye’de bölünme getireceğini belirttim. “Rakka’nın DEAŞ’tan temizlenmesini bunlarla yapacaksanız, biz yer almayız” dedim. O da tüm bunları değerlendireceklerini söyledi. DEAŞ dahil tüm terör örgütleriyle mücadelede kararlıyız. Fırat Kalkanı’nda şehitlerimiz olmakla birlikte, 3 binin üzerinde DEAŞ’lı bertaraf edildi. DEAŞ El Bab’da çökme noktasına geldi. Menbiç’te de Rakka’da da bu başarılabilir.

“TRUMP BEN O İŞİN MALİYETİNİ ÇÖZERİM DİYOR”

Bunun maliyeti ciddi. Merkel, başlangıçta “Yeter ki bize iltica olmasın, böyle bir işe yılda 10 milyar Euro ayırabiliriz” demişti. Hatırlattım son ziyaretlerinde. Merkel “Doğru” dedi. Ama o değerlendirmeler somut desteğe dönüşmedi. Şimdi Trump, “Ben bu işin mali olayını çözerim” diyor.