Erdoğan: ABD YPG’yi petrolle besliyor

Erdoğan: ABD YPG'yi petrolle besliyor
Erdoğan: ABD YPG'yi petrolle besliyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Tahran’da Rusya, Türkiye ve İran arasında gerçekleştirilen 3’lü tepe dönüşü gazetecilere bir dizi açıklamalarda bulundu.

Uçaktaki gazetecilerden Vahap Munyar’ın aktarımlarına tarafından Erdoğan, Amerika’nın şu lahza olan biteni tribünden izlediğini ama diğer yandan Deyrizor ve Münbiç gibi bölgelerde PKK uzantısı YPG’yi desteklediklerini bildirdi.

Erdoğan: ABD YPG'yi petrolle besliyor(Tahran’daki 3’lü irtifa öncesi Erdoğan ve Putin bir araya geldi)

Erdoğan’ın açıklamalarından bazı bölümler şu şekilde:

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ

(İdlib ’deki gelişmelerin endişe verici hal aldığını anımsatıp) Zirvede de bu konuyu Sayın Ruhani ve Sayın Putin ’le ikili görüşmelerimizde ayrı olarak ele aldık. Keza zirvede müzakeremizi en iyi biçimde yaptık. Görüşme de televizyonlardan zaten canlı olarak yayınlanmış. Yükseklik sonuç bildirgesinin 3. maddesi bu hususun altını çizmektedir. İdlib, üstünde daha önce mutabık kaldığımız dört çatışmasızlık bölgesinden biridir. Diğer üç alan zaten ortadan kalktı. Bundan Böyle geriye yalnızca İdlib kaldı. İdlib ’de umulan 3.5 milyon insan yaşıyor. Bizim burada 12 askeri gözlem noktamız var.

AMERİKA’NIN ÂMÂ BAHANESİ VAR

(ABD de rejimin ve Rusya ’nın müdahalesine aleyhinde çıkıyor. O anlamda…)

Oradan değil, onların kör bahaneleri var. Nedir o kör gerekçe? ‘Kimyasal silah kullanırsanız, biz şöyle yaparız, böyle yaparız ’ diyorlar… Bize göre, yalnızca kimyasal tabanca tehdidi üzerinde durmak, konvansiyonel silahlarla yol açılan ölümlere aldırmamak içten bir yaklaşma yok. Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki süreçte ortaya çıkan, yalnızca kimyasal tabanca odaklı o yaklaşımın güncellenmesi lazım. Bu hususta Rusya ’ya büyük tayin düştüğünü de açıklama ettik. ‘BM Emniyet Konseyi ’ndesiniz. Bunu gündeme getirin, bu işi BM ’de çözmek lazım ’ dedik.

Erdoğan: ABD YPG'yi petrolle besliyor
(Tahran’daki 3’lü zirveden)

PUTİN’E SÖYLEDİM ŞAŞIRDI: ABD PKK’YI PETROLLE BESLİYOR

ABD, Suriye ’de olup bitenleri hemen tamamen tribünden seyreden bir seyirci konumunda. Hiçbir sözünün arkasından değil. Münbiç ’te sözünü tuttu mu? 90 gün dedi, geçti 90 ’ı… Şu Anda yeniden terör örgütlerini oraya sokmanın gayreti içerisinde. Aynı şeyi Deyrizor ’da yaptı… Deyrizor ’dan hemen terör örgütlerini, PYD ’yi, YPG ’yi besliyorlar. Neyle? Petrolle… Orada çok önemli petrol gelirleri var terör örgütünün. 300 milyon dolarlık çiğ petrol geliri söz konusu terör örgütlerinin. Bitmiş halini düşünün. Herhalde 700 – 800 milyon doları bulur. Ben bu rakamı Putin ’e söyledim, şaşırdı… derhal Amerika orada sadece o iki terör örgütünü besliyor. Onları maşa olarak kullanıyor. Fazla daha ilginci geçen gün Hulusi Bey ’le (Akar) de konuştuk. Yani, derhal 18 bini aşkın TIR Suriye ’nin kuzeyine tabanca, mühimmat taşımış vaziyette. 3 bin dek da kargo uçağı her türlü silahı, mühimmatı oraya götürüyor. Orada belirlenmiş üsler var. Ve bu üsler, bunlarla besleniyor.