En yardımcı yaz meyveleri

En yardımcı yaz meyveleri
En yardımcı yaz meyveleri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz ayları meyveler açısından çok çeşitlidir. Memorial Bahçelievler Hastanesi Besin ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aslıhan Altuntaş yaz meyveleri hakkında veri verdi. İster asıl öğünde ister ara öğünlerde kullanılacak yaz meyveleri böylece fazla hastalığa karşısında da koruyucu olur. Yaz meyveleri yaşlanmadan, kansere, sindirim rahatsızlıklarından, yürek hastalıklarına dek çoğu soruna şifa niteliğindedir. aynı zamanda düşük kalorili olmalarıyla diyetlerin vazgeçilmezi olan yaz meyvelerini şöyle sıralayabiliriz:

Kırmızı erik

Kırmızı erik içerdiği anti-aging etkisi tamamen yaşlanmaya savaş açmaktadır. Kırmızı erik, vücudun tekrar yapılanması açısından mükemmel bir destekçidir. Bilhassa de diyeti spor ile destekleyenlerde kırmızı eriğin etkisi çok fazladır. Kırmızı erik lif açısından fazla zengin olduğu ve kan şekerini düzenlemeye yardım ettiği için perhiz listelerinde mutlaka bulundurulmalıdır. İçinde bağırsakları çalıştırmaya yarayan maddeler bulunan kırmızı erik kabızlık sorunlarında mutlaka önerilir. Bunun yanında serbest radikallerle savaşma özelliğindeki kırmızı erik bilhassa meme, bağırsak, pankreas, mide kanserlerinden korumaktadır. Lif oranı yüksek olan kırmızı erik tok bağnaz özelliğe de sahip olduğu için, diyet yapanlar listelerinde kırmızı eriğe yer vermelidir.

Kayısı

Kabızlık, ufak büyük pek fazla kişinin yaşam kalitesini düşüren önemli bir sıhhat sorunudur. Kabızlığın en doğal çözümlerinden birisi de kayısı yemekten geçer. Kayısının içinde yer alan pektin, lif ve selüloz kolon sağlığını desteklemekle birlikte, bağırsakların çalışmasını sağlamaktadır. Görme sorunları yaşamak istemeyen, varsa bu sorunları en üye indirebilmek isteyenlerin A, C ve E vitaminleri açısından zengin beslenmeleri gerekir. Sarı ve turuncu meyvelerde beta karoten bulunur. Beta karoten zengini meyvelerden biri de kayısıdır. Çocuklarda ve ileri yaşlarda karşılaşılan görme kayıplarının önüne geçebilmenin en doğal yolu uyumlu olarak kayısı yemekten geçer. Kayısı tüketimi sayesinde gece körlüğü, katarakt ve göz dejenerasyonları önlenebilmektedir. Kayısı, potasyum ve beta karoten içeriği sayesinde kalbin dostudur.

Karpuz

Karpuz kilo verme programlarında yardımcı olmakla birlikte yağ yakımını da hızlandırır. Ayrıca vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlamakta ve yürek damar sağlığında koruyucu olmaktadır. Bir porsiyon karpuz günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 16’sını karşılar. Karpuzun içinde adale, kemik, yürek ve damar sağlığı için paha biçilmez olan “likopen” adlı madde vardır. Kırmızı meyvelere rengini veren, domatesi ve karpuzu bu değin değerli yapan likopen, öncelikle prostat kanseri edinmek üzere bütün kanser türlerine yakalanma riskini, kemik erimesi, kas kaybı gibi sağlık durumu sorunları riskini önemli ölçüde azaltmasıyla bilinir. Keza karpuz tatlı krizlerini atlatmaya takviye edebilir.

Kavun

A, B ve C vitaminleri ile sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve alfa-beta karotenlerini varlıklı miktarda içeren kavun, folat deposudur. Folat gebe kalmak isteyenlere ve gebelik sürecinin sağlıklı geçmesi için anne adaylarına verilir. Yapılan araştırmalara tarafından düzenli olarak kavun tüketmek doğurganlığı artırmaya da yardım etmektedir. Kavun ayrıca gebelik sürecinin dinç geçmesi ve bebeğin sağlıklı doğmasını da sağlamakla beraber hormonları da dengeler.

Vişne

Sıcak havalarda vücutta su ve tuzlu tutulumu artarken en çok şikayet edilen konuların başında da vücuttaki ödemler kazanç. Ödem denilince de akıllara ananas ve maydanoz tüketilmesi konusunda bir kavrama var. Ancak vişne de iyi bir ödem attırıcıdır. Mevsiminde günde bir avuç vişne tüketilirse ödem sorunu çözülebilir. Ayrıca vişne ürik asitin azalmasını da sağlar. Şeker oranı düşük olduğu için de diyabet hastaları güvenle bu meyveyi tüketebilir.

İncir

İncir, bağırsakların çalışması için iyi bir seçenek. Ancak kan şekerini yükselttiği için tedbirli şekilde tüketilmelidir. Özellikle de kabuğu siyah olan incir antioksidan deposudur. Bağışıklık sistemi için manâlı olan bir siyah incirde bir nehir bardağı sütte olan kalsiyum miktarı vardır. Şeker Hastalığı hastalarına önerilmeyen incir kan basıncını da düzenler.