Dünyadaki sığınmacı çocukların yarısı okula gidemiyor

Dünyadaki sığınmacı çocukların yarısı okula gidemiyor
Dünyadaki sığınmacı çocukların yarısı okula gidemiyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşik Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), dünya genelindeki sığınmacı çocukların eğitimi hakkındaki yeni raporunu açıkladı.

Cenevre’de açıklanan raporda, dünya çapındaki mültecilerin sayısının artışına paralel olarak, okula gitme imkanı olmayan sığınmacı çocukların sayısının da çabucak arttığı kaydedildi.

EĞİTİMDEN YOKSUNLAR

2017 sonu itibarıyla dünya genelinde 25,4 milyon mültecinin olduğu belirtilmiş raporda, bunların yüzde 52’sinin 18 yaş altında olduğu, bu çocuk ve gençlerin de 7,4 milyonunun mektep çağında olduğu açıklandı.

Rapora kadar, mektep eğitimi alma imkanına sahip olmayan mülteci çocukların sayısı, geçen yıl takriben 500 bin artarak dört milyona çıktı.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, 2017 zarfında okul çağına giren bir milyon ek sığınmacı çocuk olduğunu, bunların sadece yarısına eğitim imkanı sağlanabildiğini söyledi.

DEĞIŞMEYEN DENGELER

Rapora tarafından, mülteci çocukların yalnızca yüzde 61’i ilkokul dengi tesislerde eğitim görebiliyor. Dünya çapındaki yaşıtları arasında bu oran yüzde 92. İlkokul sonrası eğitim imkanından yararlanabilen sığınmacı çocukların oranı ise sadece yüzde 23. Dünyada bu oran yüzde 84.

Yüksek öğrenim gören gençlerin oranı dünya çapında yüzde 37 iken, mülteciler aralarında bu oran fakat yüzde 17’e ulaşıyor. Bu değerin üç senedir değişmediği kaydediliyor.

Dünyadaki mülteci çocukların yarısı okula gidemiyor

“ÇOCUKLARIN GELECEĞİ YIKILIYOR”

Sığınmacı çocuklara gerekli eğitim imkanlarını sunabilmek için kaynakların yetersiz olduğuna dikkat çekilen raporda, keza krizlerin ve şiddetin artan bir şekilde daha artı insanı yerinden yurdundan ettiği belirtiliyor. “Eğitim olmadan bu çocukların ve yaşadıkları toplulukların geleceğinin ‘geri döndürülemez bir şekilde’ ” yıkıldığını söyleyen BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, eğitimin mülteciler için ülkelerinin her yerde imarının anahtarı olduğunu vurguluyor.

Dünyadaki mülteci çocukların yarısı okula gidemiyor

KAYITLARA GEÇEN EN YÜKSEK MÜLTECI SAYISI

Grandi, bütün çabalara rağmen durumun daha da kötüleşeceğinden yola çıkıyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, bütün devletlere çağrıda bulunarak mülteci çocukların ulusal eğitim sistemlerine entegre edilmesini ve böylece onlara iyi mezuniyet imkanı verilmesini istedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre, dünyada 40 milyonu kendi ülkesinin sınırları içinde bulunan ya da iltica başvurusunda bulunmuş olan, takriben 68 milyon insanın yerinden yurdundan kopmuş olduğu aktarılıyor. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana kayıtlara geçen en yüksek rakam.