Dün Tarihi Zirveyi Gören Dolarda Yüksek Seyir Devam Ediyor

Dün Tarihi Zirveyi Gören Dolarda Yüksek Seyir Devam Ediyor
Dün Tarihi Zirveyi Gören Dolarda Yüksek Seyir Devam Ediyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’nin Rahip Brunson’un tutukluluğu sebebiyle Türkiye’ye karşı yaptırım açıklayacağına ilişkin dün akşam saat 19.00 sıralarında gelen bilgiler dolarda yukarı yönü olan bir harekete neden oldu. Dolar/TL 4.9986’ye kadar çıktı ve tarihi zirvesini fark etti. Önceki tepe, 12 Temmuz’da ABD – Çin arasındaki ticari gerilim ve Asya piyasalarındaki satıştan kaynaklanan 4.9743 TL’ydi. Bir vakit sonra gevşeyen kur bitmiş 4.97- 4.98 bandına inse de saat 20:30 itibarıyla sığ piyasada gelen satışlarla TL üzerindeki baskı artarak dolar 5 TL’yi geçti ve 5.0157 ile yeni zirvesine ulaştı.

ABD TÜRKİYE’YE YAPTIRIM UYGULAYACAĞINI BELİRTMİŞTİ

ABD yönetiminin üstteki düzey isimleri, bir süredir Rahip Andrew Brunson’ın özgür bırakılmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağını dile getiriyordu.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders kadar açıklamada “İçişleri ve Hak Bakanı’na yaptırım uygulanacak” denildi ve yaptırım resmileşti.

Ankara’dan ise yaptırım açıklamasına cevap gecikmedi. Türkiye tedbirlerini alacağı, yanıt verileceği vurgulandı. Türkiye, açıklamasında, ”ABD’de aklıselimin şampiyon geleceğini umuyoruz.” dedi ve “hemen ABD makamları ile görüşmeler sürüyor. Bu görüşmeler iki taraflı anlayışa dayalı ve oldukça yapıcı bir atmosferde sürüyor.” ifadeleri kullanıldı.

DOLARDA BUGÜN NELER OLUYOR?

Dolar kurunda dün yaşanan sert hareketlerin ardından bugün birincil işlemler 5 liranın altından geçti. Dolar saat 07.30 itibariyle 4.9890 TL’den el değiştirirken, euro ise 5.8190 TL oldu.

daha sonra ise dolar ve euroda gevşeme görüldü. dolar saat 08.40 itibariyle 4.96 TL seviyelerine gerilerken, euro 5.79 oldu.

Piyasada Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler peşine düşüp takip edilirken, her iki cepheden gelecek haberler yakından izlenecek. Bunun yanında gözler Cuma günü açıklanacak olan enflasyon verilerinde olacak.

Merkez Bankası (TCMB) 2018 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini TL’deki değerinde kaybı ve gıda fiyatlarındaki yükseliş kaynaklı 5 puan artırarak yüzde 13.4’e yükseltirken, Başkan Murat Çetinkaya enflasyon tahminlerden belirgin sapma olduğu takdirde “hemen” ilave sıkılaştırma yapılacağı sözü vermişti.

Reuters anketine göre TÜFE’de Temmuz ayında gıda fiyatları ana belirleyici almak üzere ulaştırma, konut eşyası ve otel fiyatları kalemleri öncülüğünde yüzde 0.9 çoğalma bekleniyor.