Dolar Son 4 Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi

Dolar Son 4 Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi
Dolar Son 4 Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın geçen günkü konuşmasının peşinde etkin olan düşüş eğilimini bugüne de taşıyarak 5,14 ile son 16 haftanın asgari seviyesini gördü. Yeni güne düşüşle başlayan dolar 5,14 ile 6 Ağustos’tan bu yana asgari seviyesini görmesinin gerisinde şu sıralar 5,15 TL’den operasyon görüyor. Euro ise 5,87 TL’den tip buluyor.

POWELL’IN AÇIKLAMALARI SONRASI DÜŞÜŞE GEÇTİ

Dün 5,28 sınırına kadar meydana çıkan dolar/TL, Fed Başkanı Powell’ın “güvercin” olarak değerlendirilen açıklamaları sonrası düşüşe geçerek günü önceki kapanışa tarafından yüzde 1,04 azalışla 5,2234’ten tamamladı. Powell, ülke ekonomisinin yıllık sıradan yüzde 3 civarında büyümeye devam ettiğini, işsizlik oranının yüzde 3,7 ile son 49 yılın en az seviyesine gerilediğini ve enflasyonun yüzde 2 hedefine yakın seyrettiğini belirterek, “Faiz oranları, tarihi standartlara kadar hala düşük ve ekonomi için nötr olacağı tahmin edilen seviyelerin biraz aşağı seyrediyor.” ifadelerini kullandı.

DOLAR DIĞER PARA BİRİMLERİ KARŞISINDA BEDEL KAYBETTİ

Powell’ın, “mevcut politika faizinin nötr seviyenin birazcık aşağıda olduğunu” söylemesini, “Fed’in faiz artırımlarına gelecek yıl ara verebileceği” şeklinde değerlendiren piyasalarda, dolar diğer para birimleri aleyhinde değerinde kaybetti.

PİYASALAR BILGI GÜNDEMİNE ODAKLANDI

Analistler, Powell’ın “güvercin” olarak değerlendirilen açıklamaları ve düşüş eğilimindeki petrol fiyatlarının TL’yi desteklemeye devam edeceğini belirterek, bugün yurt içinde hesaplı güven endeksi, yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları ve ABD Merkez Bankası (Fed) buluşma tutanaklarının yanı sıra yoğun bilgi gündeminin peşine düşüp takip edileceğini bildirdi.

5,00 SEVİYELERİ GÜNDEME GELEBİLİR

Yarın başlayacak G20 Zirvesi öncesi piyasalardaki pozitif seyrin devam edebileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan dolar/TL’de 5,20 desteğinin kırılması durumunda sırasıyla 5,10 ve 5,00 seviyelerinin gündeme gelebileceğini, muhtemel yükselişlerde ise 5,40’ın dayanıklılık konumunda olduğunu kaydetti.