Doğa ve tarihin buluştuğu şehir halkı: Termessos

Doğa ve tarihin buluştuğu şehir halkı: Termessos
Doğa ve tarihin buluştuğu şehir halkı: Termessos
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğa ve tarihin buluştuğu şehir halkı: Termessos

Antalya’nın Döşemealtı İlçesi yakınlarında bulunan ve zinde savunmasıyla Büyük İskender’in fethedemediği büyük kasaba olarak tarihe adını yazdıran Termessos Antik Kenti, nekropol alanları, tarihi ulus yapıları, endemik bitkileri ve yaban hayatıyla ziyaretçilere diğer bir dünyanın kapısını açıyor.

1/20

Büyük İskender’in doğu seferinde surlarını aşamadığı tek şehir olarak aşina Termessos Antik Kenti, dev sütunları, lahitleri ve tiyatrosu, “kartal yuvası”nı andıran konumu, doğayla iç içe oluşu dolayısıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

2/20

Döşemealtı ilçesi sınırlarındaki Güllük Dağı zirvesindeki konumu sebebiyle şimdiye kadar kazı çalışması yapılamayan Türkiye’nin en bakir antik kentleri aralarında yer alan Termessos’ta ziyaretçiler günün her saatinde geyik ve yaban keçisi görebiliyor.

3/20

Endemik bitkileriyle de dikkati çeken ve UNESCO’nun geçici kültür mirası listesinde yer alan büyük kasaba, tarih, doğa ve resim meraklılarının ilgisini çekiyor.

4/20

Sarp kayalıklar üstüne konumlanan tiyatrosu ve özgün manzarası ile ziyaretçilerine diğer bir dünyanın kapılarını aralayan kenti, her yıl 40 bin yerli ve tanıdık olmayan turist ziyaret ediyor.

5/20

Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Termessos’un Pisidya ve Likya bölgesinin kesişiminde yer aldığını açıklama etti.

6/20

Kentin ayrıca kazıbilimsel sit ayrıca de milli parklar koruma alanında bulunan ender antik kentlerden olduğuna muhabere eden Demirel, kentin tarihinin olağan dönemden başlayıp Doğu Roma İmparatorluğu’na kadar uzandığını anlattı.

7/20

Büyük İskender’in Phaselis’te konakladıktan sonra Silyon ve Perge’ye gittiğini, dönüşte de Termessos’tan geçtiğini anlatan Demirel, “Termessoslular savaşçı bir kavim.

8/20

Büyük İskender, şu anki Korkuteli Yolu’nda yer alan antik kentin antre kapısı ve surlarının olduğu yerde Termessoslularla savaşıyor. Kenti alamıyor.

9/20

Alamayınca batıya devam edip Sagalassos Antik Kenti’ne geçiyor.” dedi.

10/20

Demirel, Termessos’un içinde barındırdığı hikayesi, doğal güzellikleriyle benzersiz bir kent olduğunu anlattı.

11/20

Demirel, “Bugüne dek kentte Avrupalı seyyahlar ve araştırmacılar göre yüzey araştırmaları üretilmiş. Daimi bir kazı çalışması yapılamadı.

12/20

Bakir bir şehir halkı. Ulaşım, elektrik ve su olmadığı için şehir doğal haliyle korunmuş durumda.

13/20

Kentte önemli stoa, tiyatro, manâlı halk yapıları ve sarnıçlar yer alıyor.

14/20

Kentteki su sorunu ve bazı hastalıkların artması nedeniyle milattan daha sonra 4. yüzyılın sonlarında bütün halk müziği buradan ayrılıyor. Kent o tarihten itibaren sessizliğe bürünüyor.” dedi.

15/20

Kentte 2 yıldır yüzey araştırması ve epigrafik araştırma yapıldığını da kaydeden Demirel, “Endemik yapısına, bitki gelişimine hasar vermeyecek şekilde ziyaretçi gezi yolları üstünde temizlik yapıyoruz.

16/20

Arkeolojik araştırmalar ileriki yıllarda başlayacak. Buradan önemli eserler çıkacağını tahmin ediyoruz.

17/20

Termessos, nekropol alanları, ulus yapıları ve imar uygulamaları ile geleceğe karşın kayda değer bir potansiyeli olan antik kentler arasında yer alıyor.” bilgisini verdi.

18/20

Antalya’da “kartal yuvası”nı andıran konumu nedeniyle şimdiye dek kazı çalışması yapılamayan Termessos Antik Kenti’ni, her sene 40 bin turist ziyaret ediyor

19/20

Günün her saatinde geyik ve yaban keçilerinin görülebileceği, endemik bitkileriyle de dikkati çeken antik büyük kasaba, tarih, doğa ve fotoğraf meraklılarının vazgeçilmez durakları arasında yer alıyor

20/20