Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`nun yeni başkanı Muhiddin Gülal, kayyum atanan 1.019 şirketin aktif büyüklüğünün %5.5, özkaynaklarının %3.5, cirolarının da %30 arttığını açıkladı. Gülal, “Bu şirketlerde irtifa kaybı istemiyoruz” dedi. Gülal, FETÖ soruşturması kapsamında devletin el koyduğu Fi Yapı`nın İzmir Dikili`deki, imarlı olan Garip Adası`nı da satışa çıkaracaklarını açıkladı.
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) hain darbe girişiminin ardından, örgüte mali kaynak sağladığı gerçekçesiyle kayyum atanan 1.019 şirkette ciro ve kâr patlaması yaşandı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, kayyum atanan şirketlerin performansını anlattı.
RAPOR HAZIRLATTI
Göreve temmuzda gelen Gülal, kayyum atanan 1.019 şirketi milli servet olarak gördüklerini belirterek, “Bize emanet edilen şirketlerin aktif büyüklükleri yüzde 5.5, özkaynakları yüzde 3.5, ciroları da yüzde 30 arttı. İstihdamları ise azalmadı. Eskiye kıyasla daha iyi duruma geldiler. Hatta FETÖ’nün elindeyken kapatılan bazı fabrikalar yeniden ayağa kaldırıldı” dedi.
Kayyumların yönettiği 1.019 şirkette yaklaşık 50 bin kişi çalışıyor. Bu şirketlerin aktif büyüklüğü 46.8 milyar, özkaynakları 19.7 milyar, ciroları da 17.6 milyar TL. 1.019 şirketin oluşturduğu değerin yüzde 80’ini, Boydaklar gibi 15 büyük grup oluşturuyor. Gülal, “Bu 15 büyük grupla ilgili rapor hazırlattım. Gelen veriler çok iyi. Özellikle bu gruplar içinde geriye giden hiçbir şirket yok” diye konuştu.
1.019 şirketin 320 kayyumla yönetildiğini söyleyen Gülal, “Bir kayyum birçok şirkete birden bakıyor. Kamuoyunda kayyumların yüksek maaşlar aldığı yönünde yanlış bir algı var. 43 ilde, 1.019 şirketi yönetiyoruz. Kayyumlar, görevlendirildikleri her bir şirketten maaş almıyor. Aldıkları maaşlar 3 bin ila 12 bin lira arasında” dedi.