Deriner Barajı’ndan Ekonomiye 850 Milyar Dolarlık Katkı

Deriner Barajı'ndan Ekonomiye 850 Milyar Dolarlık Katkı
Deriner Barajı'ndan Ekonomiye 850 Milyar Dolarlık Katkı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Artvin Valisi Yılmaz Zirve, Deriner Barajı’nda bugüne değin toplam 8,5 milyar kilovatsaat enerji üretildiğini, ulusal ekonomiye takriben 850 milyon dolar katkıda bulunulduğunu söyledi.

DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ EN YÜKSEK BARAJI

Vali Doruk, Deriner Barajı’nın çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde 249 metre gövde yüksekliğiyle sınıfında Türkiye’nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olduğunu söyledi. Türkiye-Rusya ikili işbirliğiyle inşaatına 8 Ocak 1998’de başlanan Deriner Barajı’nın 12 Aralık 2012’de açıldığını açıklayan Zirve, barajın kurulu gücünün takvim 670 megavat, takvim ortalama imal kapasitesinin ise 2 milyar 118 milyon kilovatsaat olduğunu belirtti.

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Yükseklik, Deriner Barajı’nın dünya üzerindeki mühendislik harikaları arasında gösterildiğine dikkati çekerek, barajın, 2012’de düzenlenen Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları finalleri ve Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayında mühendislik projeleri jürisi tarafından ödüle bedel görüldüğünü kaydetti.

BU YIL 2 MİLYAR KİLOVATSAAT ENERJİ ÜRETTİ

Bu yıl 27 Kasım 2018 itibarıyla Deriner Barajı’nda yaklaşık 2 milyar kilovatsaat enerji üretildiğine göze çarpan eden Doruk, “Bu bedel planlama aşamasında öngörülen enerji üretimine çok yakın bir değerdir. Keza ülkemizin en yüksek barajı olan Deriner Barajı’nda bugüne değin toplam 8,5 milyar kilovatsaat enerji yapılmış olup milli ekonomiye takriben 850 milyon dolar katkıda bulunulmuştur.” dedi.