Değişik Bir Alabalık Irkı Geliştirmek İsteyince

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nde yaşayan alabalık üreticisi Mustafa Memoğlu, değişik bir balık ırkı geliştirmek için çapraz dölleme işlemi yapınca balıklarda çift başlı yavruya niçin oldu.

Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nde yaşayan 70 yaşındaki alabalık üreticisi Mustafa Memoğlu, değişik bir balık ırkı geliştirmek için yapmış olduğu çapraz dölleme işlemi sonucunda 500 binin üstünde yavru elde etti. Sadece çapraz dölleme sonucu genetiği bozuk çift başlı bir fazlaca yavru da ortaya çıktı.

Fırtına Deresi’ndeki kırmızı benekli alabalık erkeği ile gökkuşağı kültür alabalığının yumurtalarına meydana gelen çapraz dölleme sonucunda 150’ye yakın yavruda genetik bozuklukla tek gövdeli çift başlı, birbirine yapışık yavrular oldu. Bunların içinde albino balıklarda var.

Mevzuyla ilgili bilgiler veren Mustafa Memoğlu 30 senedir kendi alabalık yavrusunu ürettiğini dile getirdi. Memoğlu “Çiftliğimde 3 ayrı tür balık üretiyorum. Bu yıl değişik bir şey yapmak istedim. Fırtına Deresi’ndeki kırmızı benekli alabalık erkeği ile gökkuşağı kültür alabalığının yumurtasına çaprazlama bir dölleme yaptım. Bir gen değişikliği olsun, iyi mi bir ırk çıkacak diye görmek istedim. Bir de yurt dışından gelen kaynak alası ile kırmızı benekli alabalığa da çaprazlama dölleme yaptım ve bu yıl garip bir şeyle karşılaştım. Bende ilk kez gördüm. Yumurtadan çıkan yavrular içinde 2 başlı olan, göbekten birbirine yapışık değişik bozuk balıklar var. Albino balıkların yanında değişik renklerde balıklarda çıktı” dedi.

“Iyi mi bir ırk çıkacak diye tecrübe etmek istedim”

1103b7b9-894d-48dc-b7d7-8dff71fd3130.jpeg

“Bu yavruları fazlaca özenle büyüteceğim” diyen Memoğlu “Bakalım büyüyecekler mi? sonrasında bir müdahale gerekecek mi? Operasyonla mı ayrılacak? Hocalarla görüşüp teknik data alacağım. 1 milyona yakın yumurta sağıyorum, 500 binin üstünde yavru var. Sakat olan fazlaca azca fakat renkleri değişik olan yavru fazlaca oldu. Büyüyünce gerçek renkleri o süre belli olacak. Lezzeti iyi mi olacak? Doğaya uyum sağlayacak mı?, Bir araştırma yaptık, ben iyi mi bir ırk çıkacak diye tecrübe etmek istedim. Bir ihtimal fazlaca güzel, kaliteli bir ırk olur, lezzeti daha güzel olur, hastalıklara daha dayanıklı olur. Fırtına Deresi’ne de bu yavrulardan salacağım. Minik sulara da bırakacağım. Çiftliğimde bir şelale var. Oradaki göllere de bırakacağım. Sonucu 3 ay sonrasında net olarak göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Farklı Bir Alabalık Irkı Geliştirmek İsteyince...

Farklı Bir Alabalık Irkı Geliştirmek İsteyince...

Farklı Bir Alabalık Irkı Geliştirmek İsteyince...

565c7a7a-16e2-437f-85b9-19f7bff25cad.jpeg