Cumhuriyet’in Yönetimi Değişti! Ateş Coşkun Kimdir?

Cumhuriyet'in Yönetimi Değişti! Ateş Coşkun Kimdir?
Cumhuriyet'in Yönetimi Değişti! Ateş Coşkun Kimdir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet Vakfı’nın kararıyla Cumhuriyet Vakfı Başkanlığı’na tekrar Ateş Coşkun seçildi. Genel Yayınlama Yönetmeni ise Aykut Küçükkaya oldu.

ATEŞ COŞKUN KİMDİR?

Alev Coşkun, 16 Mart 1936 yılında Ödemiş’de doğdu. Babası Muhakkak Adnan Coşkun, terzilik yapmış ve tütün tarımı ile ticaretle ilgilenmiş. Annesi Emine Sacide ise Balkan Savaşı esnasında Rumeli’den göç eden Ali Çavuş’un kızıdır. Coşkun öğrenimine, Ödemiş’te Cumhuriyet İlkokulunda başladı ve İnönü İlkokulunda bitirdi. 1948 yılında Ödemiş Ortaokuluna başladı. İkinci sınıfta, Buca Ortaokuluna yatılı olarak geçiş yaptı. Buca Ortaokulundaki eğitiminden daha sonra İzmir Atatürk Lisesi’ne yatılı olarak kaydedildi. Liseyi 4 yıl okuyan Ateş Coşkun 1955 yılında Atatürk Lisesinden mezun oldu.

AKTIF SİYASETE KATILDI

İzmir Atatürk Lisesi yıllarında sosyal yönden çok faal olan Coşkun, o yıllarda İzmir’de kurulan Liseler Arası Kültür Faaliyetleri Başkanlığına tekrar bütün liselerden seçilen öğrenci başkanlarının oyu ile seçildi. Coşkun, liselerin katıldığı kültür ve şiir günlerine en önde katıldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydını yaptırdı ve 1960 yılında mezun oldu. Siyasi kaosun olduğu dönemlerde okuyan Ateş Coşkun, siyasette etkin olarak da yer aldı.

TUTUKLAMA KARARI ÇIKARILDI

TBMM’de kurulan Tahkikat Komisyonu göre hakkında tutuklama kararı çıkarılan Coşkun, İstanbul’dan ayrılarak Ödemiş’e geldi. 27 Mayıs 1960 darbesinden daha sonra yeniden İstanbul’a döndü.

IDARE HEYETI BAŞKANI SEÇİLDİ

Alev Coşkun, 1992 yılı Nisan ayında, İlhan Selçuk’un daveti üzerine Cumhuriyet Gazetesini yayınlayan Cumhuriyet Yayın A.Ş.’nin Idare Kuruluna seçildi. Fazla kısa bir zaman sonradan Yönetim Kurulu Başkanlığına getirildi. Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı olarak, gazetenin Başyazarı İlhan Selçuk’la yakın olarak çalıştı ve Yönetim Kurulu Başkanlığı 2006 yılına dek aralıksız sürdü. Aynı tarihte Cumhuriyet Gazetesinin ayrıcalık sahibi olan Cumhuriyet Vakfı’nın Başkan Vekilliğine getirildi.