Birleşik Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İdlib’e düzenlenecek bir operasyonun kanlı bir savaşa dönüşebileceği uyarısında bulundu.
New York’ta BM Güvenlik Konseyi, Suriye’nin İdlib bölgesiyle ilgili buluşma düzenledi. Toplantıya telekonferans aracılığıyla katılan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, “İdlib’e düzenlenecek bir işlem korkunç ve kanlı bir savaşa yol açabilir. Siviller ölebilir ve toplu bir saldırıda ayrıca yöresel hem de uluslararası aktörleri taşıyan olayların hızla tırmanma tehlikeleri var. İdlib’de insanların tahliye edilebileceği veya en azından savaş sırasında kendilerini daha güvenli hissedebilecekleri bir başka İdlib olmadığını unutmayalım” dedi.
Türkiye, Rusya ve İran aralarında görüşmelerin devam ettiğini hatırlatan de Mistura, “Ya politik bir çözüm bulunacak ya da yeni korkunç şeyler göreceğiz. bu nedenle bugün Tahran’da yapılan zirve son derece kayda değer” değerlendirmesinde bulundu.
Teröristler sivil halkla karıştı
Konseyde söz bölge BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Işlem Bölümü Direktörü John Ging de yaklaşık 3 milyon kişinin İdlib bölgesinde sıkışıp kaldığını hatırlattı. Ging, “Bu insanlardan 2,1 milyonunun insani yardıma ihtiyacı var, bu insanların 1,4’ü ülkenin bambaşka noktalarından göç etmek zorunda kalanlardır” diyerek, İdlib’deki insani sorunun önemli bir noktada olduğuna sinyâl etti.
Rusya’nın BM Elçisi Vasily Nebenzya ise Emniyet Konseyi kararlarına ilişkin, “Açık Açık terör örgütlerini kapsamıyor” değerlendirmesinde bulundu. Nebenzya, teröristlerle mücadelenin devam etmesi gerektiğini de söyledi.
Suriye: “İdlib Suriye’dedir, Somali’de değil”
ABD BM Elçisi Nikki Haley, “İdlib’e yönelik bir operasyonun Suriye’deki çatışmanın güvenli olmayan bir şekilde tırmanmasına yol açacağını düşünüyoruz. Esad, Rusya ve İran böyle devam ederse sonuçlar dehşet olacaktır” dedi.
Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi ise bütün tartışmanın sonunda söz alarak, “Suriye yönetiminin İdlib’den terör örgütlerini temizleme hakkı vardır. Coğrafya eğitimi olsun diye yeniden söylüyorum; İdlib Suriye’nin bir bölgesidir, Somali’de değildir. Suriye’nin meşru hakimiyet hakları vardır. Bu haklar da uluslararası hukuk, BM Tüzüğü, BM Güvenlik Konseyi kararları ve Astana görüşmeleri dahilinde teminat altına alınmıştır” diye konuştu.
BM uzmanları, laf konusu bölgede yaklaşık 3 milyon insanın sıkıştığını ve nüfusun yarısının ülkenin diğer bölgelerinden İdlib’e göç edenlerden oluştuğunu belirtiyor. Çoğu siviller olmakla birlikte ülkenin diğer bölgelerinden kaçan teröristler, tanıdık olmayan savaşçılar ve silahlı muhalefet grupları da İdlib’e göç etti. – NEW YORK