Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Biz ‘Darbe’ Yedik Benzer Darbeyi Kırgızistan Yesin İstemeyiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Biz 'Darbe' Yedik Benzer Darbeyi Kırgızistan Yesin İstemeyiz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Biz 'Darbe' Yedik Benzer Darbeyi Kırgızistan Yesin İstemeyiz'
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırgızistan’a düzenlediği resmi ziyaret dahilinde başkent Bişkek’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz ‘darbe’ yedik aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz” dedi.

Kırgızistan’a düzenlediği devlete ait ziyaret dahilinde başkent Bişkek’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile birlikte, 4’üncü Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının arkasında iki ülke arasında 11 adet işbirliği anlaşması imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imza töreninin peşinde Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile birlikte basının karşısına çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan devlete ait ziyaret kapsamında Kırgızistan’da bulunmaktan memnun etme duyduğunu belirterek, “Kıymetli mevkidaşım Ceenbekov ile sonra da heyetler arası görüşmelerimizi fiilen öbür bir olgunluk içerisinde ve geleceğe yönelik ne gibi adımlar atabiliriz bunları siyasi, askeri, idareli, ticari, kültürel tüm bu alanlarda değer biçme fırsatını bulduk” dedi.

Programı dahilinde, 4’üncü Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çerçevede Tükiye-Kırgızistan ilişkilerinin adalet ettiği seviyeye ulaşması için önümüzdeki dönemde her alanda yoğun incelemeler yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ve Kırgızistan’ın hesaplı olarak da potansiyellerini hayat geçirmeleri şarttır”

Yapılan görüşmelerde ekonomi, kültür, ticaret ve eğitim dahil almak üzere öyle çok konuda değer biçme yaptıklarını gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yarın Çolpanata’da yapılacak 3. Dünya Göçebe Oyunları’nın başlangıç törenine katılacak olmaktan da hem bahtiyarlık duyuyorum. Karşılıklı kültürel ve tarihi değerlerimizin yaşatılmasına büyük katkı maddesi sağlayan bu oyunların 4’üncüsüne 2020 yılında konut sahipliği yapmayı planladığımızı ve bugün de bunu onay ettiğimizi sayın başkan ile beraber burada tarif etmek istedim. İnşallah konut sahibi biz olacağız” şeklinde konuştu.

Kırgızistan ile olan ilişkilerde büyük öneme sahip olan Türk Konseyi’ne değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Pazartesi günü Çolpanata’da yapılacak Türk Konseyi Zirvesi’ne diğer üye ülke devlet başkanları ile birlikte katılarak önemli kararlar alacağız. Bunun yanına gerek Kırgızistan ile gerek Konsey’e üye diğer ülkeler ile ticaretimizi geliştirmenin yollarını arayacağız. Türkiye ve Kırgızistan’ın ekonomik olarak da potansiyellerini yaşam geçirmeleri şarttır. Zira hesaplı ilişkiler ile desteklenmeyen her işbirliği bir zaman sonra zayıflamaya mahkumdur” dedi.

“Biz ‘darbe’ yedik aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz”

Yapılan görüşmelerde FETÖ’nün Kırgızistan yapılanması hakkında konuştuklarını da söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bildiğiniz üzere 15 Temmuz tarihinde bir darbe girişiminde yer alan FETÖ mevcut olduğu tüm ülkeler için büyük bir tehdit teşkil ediyor. Ülkemiz son dönemde attığı istikrarlı adımlar ile bu terör örgütünün belini kırmayı başarmıştır. Demokrasimize kasteden, meclisimizi ve Cumhurbaşkanlığı külliyemizi bombalayan, 251 vatandaşımızı şehit eden bu terör örgütünü ülkemiz ve kardeşlerimiz için de bir tehdit unsuru olmaktan çıkaracağız” şeklinde konuştu.

Gerçekleşen görüşmelerde FETÖ ile çaba meselesini de ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu kapsamda bugünkü görüşmelerimizde FETÖ ile çaba konusunda atılabilecek iki taraflı adımları da değerlendirdik. Zira biz kardeşsek, biz, çektiğimizi kardeşlerimizin çekmesini istemeyiz. Çünkü biz ‘darbe’ yedik benzer darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz. Bunlar askeriyeye sızarlar bunlar polis teşkilatına sızarlar, bunlar devletin bütün mekanizmalarının içine sızarlar ve oralardan da aynı darbeyi burada da yaparlar” ifadelerini kullandı.

“Biz deneyimlerimiz ile Kırgızistan’ın ve tüm Kırgız kardeşlerimizin yanında olacağız”

FETÖ ile mücadelede iki tarafın da etkili bir şekilde uğraş etmesi gerektiğini gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İki tarafın da bu terör örgütü ile uğraş bağlamında atılacak adımlarla FETÖ meselesini gündemimizden çıkararak olumlu gündeme yoğunlaşmak konusunda ben inanıyorum oysa Kırgızistan’ın kazanımları da artacaktır ve biz deneyimlerimiz ile Kırgızistan’ın ve tüm Kırgız kardeşlerimizin yanına olacağız ve bu bakımdan da Maarif Vakfı’nı fazla önemsiyoruz” dedi. – BİŞKEK