Çocuklarda mektep fobisi

Çocuklarda mektep fobisi
Çocuklarda mektep fobisi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her çocuk mektep sevgisiyle doymuş olamıyor. Hatta öğrencilerin bir kısmı önemli anlamda mektep fobisi yaşayabiliyor.

Mektep fobisine sahip olan çocukların serzenişlerinin önlemek isteyen anne ve babalar ise hoca değiştirmek, çocuğu daha eksik başarılı bir sınıfa aldırmak veya başka bir okula transfer etmek gibi yollara başvurabiliyor.

MEKTEP FOBİSİ

Uzman Psikolog Aycan Bulut, bu yöntemlerin yalnızca geçici sonuçlar verdiğini söylüyor. Bu gibi değişikliklerin çocukları başlangıçta mutlu ve okula ahenkli gösterse de kısa sürede çocukların yeniden evde kalma isteği göstermelerine neden olacağını vurgulayan Aycan Bulut, mektep fobisinin çocuğun ilerleyen yaşlarında neden olabileceği sorunlara uyarı çekiyor ve çocukları okul fobisi yaşamış anne-babalara şu tavsiyelerde bulundu.

“İLKOKULDAN LİSEYE DEĞIN GÖRÜLEBİLİR”

Aycan Bulut, “Mektep fobisi yaşayan çocuklar, evde bulundukları sürede çok mutlu ve neşeli olur. Hatta bu çocukların evdeyken konut ödevlerini zeka büyük bir istekle yaptıkları görülür. Bu davranışlarının temelinde okulda başarısızlık yaşayacakları ve derslik içerisinde etkin olamayacakları korkusu bulunur. Çünkü bu çocukların okul başarısı orta düzeydedir. Akut mektep fobisi olarak adlandırılan bu şart ise ilkokuldan liseye değin her yaşta görülebilir. Fakat bu fobinin tesir derecesi, yaş grupları içerisinde değiştirme gösterir. Ergenlik dönemi ve buluğ çağı öncesi rastlanan okul fobisi belirtileri, ilkokula başlayan çocuklardaki kadar adaleli ve zorlu olmaz.” dedi.

Çocuklarda okul fobisi

İNSAN İLİŞKİLERİNİ ZEDELEYEBİLİR

Çocukların yaşları ilerledikçe mektep fobisi şiddeti azalma gösterir ve akut mektep fobisi yerini kronik fobiye bırakır. Bu fobinin oluşmasında ise gencin çocukluk yıllarındaki akut fobisini de içine alan çeşitli tutum ve problemler kayda değer rol oynar.

Kronik okul fobisi, akut okul fobisinin tam tersine birtakım düzen zorlukları içerir. Kronik okul fobisi olan çocuklar yalnızca okuldan değil, evvelden zevk aldıkları faaliyetlerden de uzaklaşmaya başlar.

Bu çocuklar ders çalışmadıkları gibi, yalnız kesin bir ilgi alanında etkinlik gösterirler. Hem okula olan korkularını tüm çevrelerine genelleştirirler. Bu çocukların lüzum insan ilişkilerinde, lüzum yeni ortamlardaki huzursuzlukları ve güvensizlikleri gitgide artarak artar.

Çocuklarda okul fobisi

AŞIRI KORUYUCU ANNELER FOBİYE NEDEN OLABİLİR

Okul fobisinde kalıtımsal ve yapı etkenlerden ziyade psikolojik yaşantılar daha manâlı yer tutar. Okul fobisi olan çocukların sebepsiz yere okula gitmekten korktukları düşünülse de mektep korkusunun altında temel etkenler vardır. Bunların başında, aile ortamındaki aşırı baskı sayılabilir.

Mektep fobisi olan çocukların, mektep öncesi dönemlerinde anneleri tarafından aşırı özenle büyütüldükleri görülür.

Bu nesil annelerin kesintisiz çocuklarını memnun ederek onların sevgilerini kazanma çabası içinde oldukları, bütün gereksinimlerini karşıladıkları ve onları kesintisiz korudukları uyarı çeker. Bu anneler, çocuklarının maddi rahatsızlıkları ile yakından ilgilidir.

Çocuklarda okul fobisi

YAKIN OLMA RICASI

Çocukları gözlerinin önünde olmadığında kendilerini çok rahatsız hissederler. Psikolojik ve fizyolojik olarak çocuklarıyla aşırı yakın olma gereksinimi duyarlar. Bu anneler çocuklarını anaokuluna göndermekten kaçındıkları gibi, çocuklarını arkadaşlarının evlerine yollamaktan zeka sakınırlar.

Yaşamın birincil yıllarından beri bu tür anne-çocuk ilişkisinde olan çocuklar mektep başladığı zaman büyük sorunlar yaşar.

Annelerinin koruyucu ve baskılı ortamından bir an olsun uzaktan kalmamış bu çocukların yabancı bir çevrede ve tanımadıkları insanlarla birlikte olmaları, onları huzursuz eder. Mektep fobisi olan çocukların babaları da çocuklarına aynı eşleri gibi davranır.

Çocuklarda okul fobisi

PSİKOTERAPİNİN ÖNEMİ

Mektep fobisi, çocukların okuldan, sosyal faaliyetlerden ve öğrenme yaşantısından uzaklaşmalarına neden olduğu için akademik ve sosyal gelişimlerini negatif etkiler. Mektep fobisi yaşamış çocukların en kısa sürede okula dönmeleri amaçlanır.

Çocuğun okula dönmesinden önce sorunun nedenlerinin anlaşılmasına yardım etmek ve endişelerini eksilmek amacıyla bir zaman için psikoterapi yapılması uygundur. Psikoterapi, kronik okul fobisinde ve çocuğun okula dönmesinde olumlu netice verir.