Çocuklarda hijyen eğitimi

Çocuklarda hijyen eğitimi
Çocuklarda hijyen eğitimi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Okul öncesi çocuklar

Ethica İncirli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Cambaz Kurt ”Çocuklarda Hijyen” konusunda ailelere önemli bilgiler verdi.Çocuklar, okula başladıklarında daha önce karşılaşmadığı o kadar çok mikropla benzer anda karşılaştıkları için okulun birincil dönemlerinde fazla sık hasta olmaktadırlar. Bu rahatsızlık sürecini en üye indirmek için bazı tedbirler alarak çocuklara bireysel hijyeni bilgi vermek gerekir. Hastalıkları önlemek için alınacak tedbirlerin en başında el yıkama kazanç. Çocuklara el yıkama alışkanlığını kazandırmamız, bu alışkanlığı kazandırmak için ise kendimiz de ellerimizi yıkayarak çocuklarımıza misal olmamız gerekiyor.

Eller nasıl yıkanmalı

– Akan su aşağıda eller ıslatılmalı

– Sabunlanmalı

– Ellerin bütün yüzeyleri ovalanmalı (en düşük 15 – 20 sn)

– Çoğunlukla unutulan alanlara uyarı etmeli; el sırtı, el ayası, parmak araları da ovalanmalıdır

– Akan su aşağı durulanmalı

– Kağıt havlu-peçete ile kurulanmalı (kurulama mikroorganizma sayısını azaltır)

– Kuruladığımız kağıt havlu ile musluk kapatılmalıdır

Temizliğin tam olarak sağlanabilmesi için elleri yıkarken parmak uçları, tırnaklar, çivi araları, başparmak ve parmak araları da mutlaka yıkanmalıdır.

Eller ne zaman yıkanmalı

– Yemeklerden önce ve daha sonra

– Diş, ağız, yüz ve göz temizliği yapmadan önce

– Tuvaletten sonradan

– Kirli, tozlu bir işi tamamladıktan sonradan

– Dışarıdan eve gelince

– Sabahtan uyanınca, akşam yatmadan önce

– Ellerin lekeli olduğu her durumda

– Çocukların tırnaklarının da haftada bir düzenli olarak kesilmesi, çivi aralarında mikropların yerleşimini durdurmak açısından önemlidir.

Mektep öncesi çocuklarda kişisel hijyen öğretiminde, el yıkamanın yanı sıra okullarda müşterek kullanılan tuvaletlerin kullanımından sonra tuvalet temizliğinin yapılmasını öğreterek hastalanmalarını en üye indirmek, ishal gibi bulaşıcı hastalıkların önlenmesi açısından önemlidir.

Tuvalet temizliği

Okula başlayacak çocuklar evde tuvalet temizliğini öğrenmiş olmalıdır. Çocuklar tuvalet temizliği yaparken su, tuvalet kağıdı kullanmalıdır. Anal bölge temizliği için yapılan silme veya yıkama işleminin önden arkaya doğru yapılması öğretilmelidir. Iki Taraflı kullanılan tuvaletlerden alafranga olanlar kullanılacaksa, kullanmadan önce sifonun çekilmesi gerektiği öğretilmelidir.
Tuvalet temizliğine yeterli itina gösterilmezse okulda çocuklar aralarında paraziter ve mikrobik bağırsak hastalıklarının önlenmesi zordur.

Okullarda çocukların dikkat etmesi gereken diğer bir husus ise beslenmedir. Çocuklar kantinlerde abur cubur olarak betimleme ettiğimiz kola, bisküvi , çikolata gibi yiyecekleri tüketmemeleri konusunda uyarılmalıdır.

Belli Başlı okulu çocuklarının oyuncak paylaşımına uyarı edilmelidir.

Çocuklar oyun alanlarında müşterek kullanılan oyuncakları ağızlarına götürerek ya da ellerini ağızlarına ve gözlerine götürerek birbirlerine mikropları kolayca bulaştırabilmektedir. Çocukları bu konuda eğitmek, oyuncaklarını ve ellerini ağızlarına, gözlerine götürmemelerini öğütlemek gerekir.

Okul yönetiminden de oyuncak temizliği konusunda talepte bulunulmalıdır.