Çinli Firmadan Büyük Takviye! Kuru Üzümü ABD Yerine Türkiye’den İthal Edecek

Çinli Firmadan Büyük Takviye! Kuru Üzümü ABD Yerine Türkiye'den İthal Edecek
Çinli Firmadan Büyük Takviye! Kuru Üzümü ABD Yerine Türkiye'den İthal Edecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çinli gıda firması Hangzhou Linan Food Company, daha önce ABD ve Şili’den ithal ettiği kuru üzüm ve inciri Türkiye’den satın almaya karar verdi.

TÜRKİYE’YE GELİP ÜRÜNLERİ İNCELEYECEKLER

Bu hafta içinde Türkiye’ye gelecek olan Çili firma yetkilileri perşembe günü kuru üzüm için Manisa’da, cuma günü de kuru incir için Aydın’da incelemelerde bulunacak. Hangzhou Linan’ın Türkiye’deki üreticilerle bin ton kuru üzüm, 400 ton kuru incir alımı için uzlaşma yapması bekleniyor.

DAHA ÖNCE ABD VE ŞİLİ’DEN İTHAL EDİYORLARDI

Firmaya danışmanlık hizmeti veren yatırım ve danışmanlık şirketi Felixum’un sahibi Yavuz Selim Şen, Hangzhou Linan’ın olmak istediği ürün miktarının Türkiye pazarı açısından fazla manâlı olduğunu belirtti. Neşelendirici, “Kuru üzümü Şili ve ABD’den alıyorlardı, biz onları Türk üzümüyle tanıştırdık, fazla hoşnut kaldılar. İncir konusunda doğrudan doğruya ithalat yapmıyorlardı artık şu anda Türkiye’den incir de ithal edecekler.” dedi.

TÜRKİYE PAZARI İÇİN KAYDA DEĞER BİR ADIM OLACAK

Neşelendirici, Uzak Doğu pazarlarının Türk firmaları için büyük ihracat potansiyeli taşıdığına göze çarpan ederek, ihracatçıların bu pazarlarda başarılı olması için yaklaşma tarzını değiştirmeleri ve uzun vadeli plan yapmaları gerektiğini söyledi.

Çin’de başarılı olan firmaların çoğunun, lokal ortaklarıyla iyi ilişkiler kurduklarını, sağlam dağıtım ağları oluşturmak için büyük yatırımlar yaptıklarını, yerel otoritelerle uyumlu bir meslek ilişkisi kurmaya çalıştıklarını ve bölgesel veri olmak için lokal insanları işe aldıklarını anlatan Keyifli, “Uzakta Doğu’da başarılı olmak uzun vadeli strateji yapmayı firmalarımıza gerekli kılıyor.” ifadesini kullandı.

Türk diplomatların olumlu yaklaşımları baştan sona çoğu Çinli firmanın Türkiye’yi ve Türkiye’deki fırsatları daha fazla merak etmeye başladığına dikkati çeken Şen, “Çin ile en manâlı projeler arasında yer alan ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesinde lojistik olarak kayda değer bir noktada yer almamız Çinli firmaların Türkiye meraklarını daha da artırıyor. İlerleyen yıllarda daha fazla Çinli firma Türkiye ile iş gerçekleştirmek için ülkemize gelecek.” diye konuştu. Türkiye geçen yıl Çin’e toplam bin 250 ton kuru üzüm, 484 ton kuru incir ihracatı yapmıştı.