Çin bilim insanları bebeklerin genlerini değiştirdi

Çin bilim insanları bebeklerin genlerini değiştirdi
Çin bilim insanları bebeklerin genlerini değiştirdi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Shenzhen kentindeki Southern Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ’nden araştırmacılar, bebek bekleyen çiftlerin üzerindeki yaptıkları deneylerde bir çiftin, ikiz bebeklerinin genlerinde değiştirme yaptığını söyledi.

HEDEF, HASTALIKLARA DIRENÇLI GENİ ÇIKARMAK

Çalışmayı gerçekleştiren ekip, genler üzerindeki bu oynama ile Aids, kolera ve çiçek hastalığı gibi hastalıklara dayanikli olan CCR5 genini çıkarmayı amaçlıyor.

Telegraph gazetesindeki habere tarafından, tahlilci He Jiankui, üreme tedavisi sırasında yedi çiftin embriyolarını değiştirdiğini bunun sonucunda bir hamileliğin gerçekleştiğini belirtti. Jiankui, bu deneyle amacının ırsi hastalıkları çare etmek olmadığını fakat Aids virüsü gibi enfeksiyonlara niçin olan genlerin direnç göstermesinin alıkoymak olduğunu söyledi.

Jiankui, araştırmaya katılan ailelerin kimliklerinin rahat tutulmasını istediklerini de ekledi.

Biliminsanları gen değişikliğini yapmak için CRISPR adı bahşedilen bir araç kullanıyor.

Çin bilim insanları bebeklerin genlerini değiştirdi

GEN DEĞIŞIKLIK, ABD’DE YASAK

Öteki yandan bu gelişme, ahlaki olarak bazı soruları ve endişeleri de gündeme getirdi. Amerikalı bilimadamları Çin ’deki çalışmaya katıldı. Oysa gen değişiminin DNA ’da yapılan düzeltmelerin bir sonraki nesile aktarılabileceği ve bunun da diğer genlere hasar verme tehlikesi olması sebebiyle bu tedavi ABD ’de yasal değil.
Bir Takım uzmanlar  da bu araştırmanın genler üzerinde değişim yapıldığı için tehlikesiz olmadığını savunurken bazıları da tasarım bebeklerin ortaya çıkmasına neden olacağını söylüyor.

Habere tarafından, Jiankui ’nin araştırmasıyla ilgili egemen bir onaylama bulunmuyor. Ayrıca araştırma hiçbir sağlık dergisinde de henüz yayımlanmadı. Çinli doktorun, söz konusu araştırmayı salı günü gen konusunda, Hong Kong ’ta düzenlenecek uluslararası bir konferansta açıklaması bekleniyor.