ABD: Rusya alışılagelmiş ilişkileri imkansızlaştırıyor

ABD: Rusya alışılagelmiş ilişkileri imkansızlaştırıyor
ABD: Rusya alışılagelmiş ilişkileri imkansızlaştırıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşik Milletler Emniyet Konseyi (BMGK), Rus savaş gemilerinin, Kırım açıklarında Azak Denizi’nde Rusya kara sularını ihlal ettiği iddiasıyla Ukrayna savaş gemilerine ateş açmasının ardındaki artan stres üzerine acele toplandı.

Haley, BMGK’de yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bu sabahleyin konuştuğunu belirterek, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlikten duyulan endişenin en üst düzeyde yansıtıldığını belirtti.

“RUSYA, YASA DIŞI EYLEMLERİ NORMALLEŞTİRİYOR”

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginlikten Rusya’yı sorumluluk sahibi tutan Haley, ”Başkan Trump’ın da çoğu kez dediği gibi ABD Rusya ile alışılagelmiş bir ilişkiyi memnuniyetle karşılar fakat Rusya’nın bunun gibi yasa dışı eylemleri ilişkilerin normalleşmesini imkansız ülkü getiriyor.” dedi.

ABD’nin, Rusya’ya, Kırım’ı ilhakı nedeniyle uyguladığı yaptırımların devam edeceğini açıklayan Haley, bu tür gerginlikleri tırmandırarak Rusya’nın dünyadaki konumuna, ABD ve öteki çoğu ülkeyle ilişkilerine daha fazla zarar vereceğini söyledi.

RUSYA, POROŞENKO’YU SUÇLADI

Rusya’nın BM Kalıcı Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy ise Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’yu gelecek yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesi oylarını artmak için gerginliği tırmandırmakla suçladı.

Polyanskiy, ”Bu koşullarda iktidarda kalmayı nasıl başarabilir, provokasyon düzenle ve bir kez daha her şeyden Rusya’yı sorumlu tut, kendini kahraman duyuru et ve reytinglerini artır.” dedi.

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler Kalıcı Temsilcisi Volodymyr Yelchenko ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus temsilcinin iddialarını yalanlayarak Rusya’yı uluslararası barışma ve güvenliği tehdit etmekle suçladı.