CHP: İdam cezasının karşı olan bir partiyiz

CHP: İdam cezasının karşı olan bir partiyiz
CHP: İdam cezasının karşı olan bir partiyiz
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin, yeni yasama döneminde idam teklifini Meclise getireceklerine ilişkin açıklamaları hakkında konuşan Serbest Özel, “Sayın Destici’nin, bir partinin Genel Başkanı olarak Mecliste yer almasını son derece kıymetli buluyoruz ama şunu andırmak gerekiyor; bir anayasayla bağlıyız. Anayasa diyor fakat üye bütün sayısının 3’te 1’i bunu teklif edebiliyor. Sayın Destici’nin bunu önerge olabilmek için 199 milletvekili imzasına daha ihtiyacı var.” dedi.

Özel, idam cezasına ilişkin 200 imzalı kanun teklifi verilmesi durumunda, konunun Mecliste ciddiyetle tartışılacağını, gündeme alınacağını dile getirdi.

“İDAM CEZASININ KARŞISINDA OLAN BİR PARTİYİZ”

CHP’nin, idam konusuna yaklaşımını paylaşan Özel, şöyle devam etti: “Keza artı hukuk normları ayrıca de evrensel kazanımlar olarak idam cezasının karşısında olan bir partiyiz. Bu pozisyonumuzda herhangi bir değiştirme yok. Mesele kime idam cezası uygulanacak tartışmasından farklıdır. Bugün idam geldiğinde, FETÖ elebaşına, öteki terör örgütlerinin hapishanelerde bulunan mensuplarına, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış olanlara uygulanmayacağı açık. Geleceğe karşın bir şey konuşuluyor fakat vatandaşta bambaşka bir sezgi yaratılarak günlük siyasete cihaz ediliyor. İdamdan kurtulmak, gelişmiş demokrasilerde bir kazanımdır. Bu kazanımı Türkiye, hem de tam bir mutabakatla elde etmişken Türkiye’yi her alanda olduğu gibi bu alanda da geriye doğru düşürecek bir tartışmayı içten bulmuyoruz.”