Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Otopark Yönetmeliği’nde Değiştirme Yaptı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Otopark Yönetmeliği'nde Değiştirme Yaptı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Otopark Yönetmeliği'nde Değiştirme Yaptı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Otopark Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, cephesi 9 metreden veya alanı 250 metrekareden ufak, mimari ve alan yetersizliği nedenleriyle kısmen otopark yapılabilen parsellerde, otopark ihtiyacının en az yarısının parselinde karşılanabilmesi halinde ev için gereken asgari otopark ihtiyacı yüzde 50 oranında azaltılabilecek.

OTOPARK YÖNETMELİĞİNDE DEĞIŞIM YAPILDI

“Otopark Yönetmeliğinde Değiştirme Yapılmasına Dair Mevzuat”, bugünkü Devlete Ait Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, otopark ihtiyacı kısmen veya ayrıntılarıyla parselinde karşılanamayan durumlarda düzenlemeye gidilerek, “Vasıta asansörü ya da mekanik otopark sistemleri de kullanılmasına rağmen, binanın bodrum katında ve parselinde otopark yapımına engel olabilecek teknik bir zaruretin ilgili halk kuruluşu ya da üniversitelerce düzenlenecek rapor dikkate alınarak idaresince saptama edilmesi.” hükmü yürürlükten kaldırıldı.

EN DÜŞÜK OTOPARK İHTİYACI YÜZDE 50 ORANINDA AZALTILABİLECEK

Ayrıca cephesi 9 metreden veya alanı 250 metrekareden küçük olan, mimari ve bölge yetersizliği nedenleriyle kısmen otopark yapılabilen parsellerde, otopark ihtiyacının asgari yarısının parselinde karşılanabilmesi halinde konut için gereken minimum otopark ihtiyacı yüzde 50 oranında azaltılabilecek.

Otopark Yönetmeliği 15 Eylül 2018 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihten önce, noter onaylı inşaat yapım sözleşmesi düzenlenmiş, imar koşul belgesi ve istikamet rölövesi alınarak yapı ruhsatı başvurusu yapılmış olan yapılarda, istek edilmesi halinde önceki yönetmeliğe kadar tatbik yapılma imkanı da sağlanacak.