Çavuşoğlu’undan ABD’ye: ‘Böyle Bir Arkadaşlık Olmaz’

Çavuşoğlu'undan ABD'ye: 'Böyle Bir Arkadaşlık Olmaz'
Çavuşoğlu'undan ABD'ye: 'Böyle Bir Arkadaşlık Olmaz'
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya’da devam eden Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ABD’nin Türkiye’ye ve Avrupa’ya karşı sert tutumuna değinerek, “Böyle bir dostluk olmaz, böyle müttefiklik de olmaz. Ticarette kazan kazan formülüne kadar hareket edilmesi gerekiyor” dedi.

Toplantıda, emniyet ve göçmen konularının görüşüleceğini söyleyen Çavuşoğlu, AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin giderek daha iyi duruma geldiğinin altını çizerek, OHAL ve seçimlerin arkasından AB reformlarının Türkiye için öncelikli bir konumda olduğunu açıkladı.

“İdlib’de savaşı önlemeye çalışıyoruz”

Çavuşoğlu basın mensuplarının kendisine, Suriye rejiminin İdlib’e işlem sıralamak için hazırlandığını hatırlatınca, olası çatışmayı alıkoymak için Moskova’ya gittiklerini ve İran Dışişleri Bakanının Türkiye’ye geldiğini hatırlattı. Çavuşoğlu İdlib’de 3.5 milyondan artı sivilin yaşadığını hatırlatarak, “Burada bir grup ekstremist var. Başından beri biz bunları biliyoruz. Halep ve öteki yerlerden özellikle gönderildi. Bu grupların diğerlerinden ayrılması ve bunların etkisiz ülkü getirilmesi için de birlikte çalışmamız gerekli. En etkili ve en sağlıklı yöntem budur. Aksi halde insani bakımdan, emniyet ve Suriye’nin geleceği, siyasi çözüm bakımından önemli problemler olur” dedi.

“Böyle bir arkadaşlık olmaz”

Çavuşoğlu, ABD’nin Türkiye’ye ve Avrupa’ya karşı sert tutumuna da değindi. Çavuşoğlu, “ABD, son zamanlarda yalnız S-400’ler veya savunma sistemine ilişkin yok, her konuda, her müttefikine baskı yapıyor. Almanya’ya diyor fakat, Rusya’dan niye gaz alıyorsun benden al, yüzde 25 daha pahalı olsa da diğer ülkelere diğer türlü zorlama yapıyor. Bu yeni yönetimin müttefiklerine ve dostlarına tavır biçimi aslında herkesi rahatsız etmeye başladı. Böyle bir dostluk olmaz, böyle müttefiklik de olmaz. Ticarette kazan kazan formülüne tarafından hareket edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Biz S-400’leri aldık, nokta”

Çavuşoğlu, “Biz S-400’leri aldık, nokta. Bundan sonradan bunun tartışması olmaz. Acele ihtiyacımız var, aldık. Biz alırken de bilhassa NATO’ya ve müttefiklerimize karşın tehdit oluşturmaması içinde zorunlu hassasiyeti gösterdik. Müttefiklerimiz bize satsaydı onlardan alırdık. Bırakın bize satmayı, biliyorsunuz sınırımızdaki bataryaları bile vaktinde çektiler. Dolayısıyla biz hava sahamızı gözetmek zorundayız. Kendimizi, milletimiz ve toprağımızı korumak bizim asli görevimiz” diye konuştu. – VİYANA