Çavuşoğlu: Trump diplomasiyi denemeli

Çavuşoğlu: Trump diplomasiyi denemeli
Çavuşoğlu: Trump diplomasiyi denemeli
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin USA Today gazetesi için kaleme aldığı yazıda, “Kendi ülkesinin yaşamsal derecede ulusal çıkarlar paylaştığı bir müttefiki yabancılaştırmak, kendi kendini engellemektir.” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump’ın NATO ülkelerinin savunma bütçelerini artırmasını istemekte haklı olduğunu bildiren Bakan Çavuşoğlu, “Fakat Türkiye’yi kasıt bölge yaptırımlar ve daha artı yaptırım uygulayacağı yönündeki tehditler, halihazırda öteki birçok NATO müttefikinin önünde olan bir ülkeyi yabancılaştırıyor.” sözlerini kaydetti.

“EN ESKİ NATO MÜTTEFİKİYİZ”

Türkiye’nin müttefik olmaya devam edeceğini bildiren Çavuşoğlu, yazısında şu sözlere yer verdi:

“2006 yılında NATO, üye ülkelerin gayrisafi milli hasılalarının yüzde 2’sini savunmaya harcamalarını resmi olarak hedefledi. Bu hedefe yönelik adımları ne yazık ancak sadece bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda ülke attı. Türkiye ise, bu kasıt 2024 yılında ulaşmayı hedefledi ve bizim askeri harcamalarımız halihazırda NATO ilkeleri olan yüzde 20’nin üstünde. Biz bununla birlikte en eski ve coğrafi olarak en stratejik konumdaki NATO müttefikiyiz ve en dinç ikinci orduyla güney kanadının muhafızlığı yapıyoruz.”

Trump’ın Türkiye’ye karşın yaptırımlarına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, küresel tehditlere karşı ilişkilerin güçlenmesi gerekirken zayıfladığını belirtti.

Çavuşoğlu, terör örgütü DEAŞ’a aleyhinde manâlı bir aşama katedildiğini belirterek, bu tehlikenin sürdüğünü vurguladı.

Çavuşoğlu: Trump diplomasiyi denemeli

“TRUMP, DİPLOMASİYİ DENEMELİ”

Türk emniyet güçlerinin Suriye’den Avrupa’ya Türkiye üzerinden geçmeye çalışan teröristleri yetişmek için manâlı bir çaba yürüttüğünü belirttiği yazısında Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Trump vergileri kuvvetlendirmek yerine diplomasiyi denemelidir. Türkiye, DEAŞ’a aleyhinde ön saflarda savaşan Amerikalı askerlerin bulunduğu İncirlik Üssü’ne ev sahipliği yapmaktadır. Bunun sahadaki karşılığı çok kritiktir. Müttefik güçlere, bölgedeki diğer üslere tarafından saatler kazandıracak bir öneme sahiptir ve DEAŞ’a aleyhinde uğraş fazla kayda değer bir ayrım yaratacak tesir yapmıştır.”

Çavuşoğlu: Trump diplomasiyi denemeli


“ABD TİCARET ODASI BİLE TRUMP’A TEPKİLİ”

Trump yönetiminin Türkiye’ye yönelik çelik ve alüminyuma getirdiği ek gümrük vergilerinin Avrupa ve ABD’de de eleştirildiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, bu yaptırımların Türkiye ekonomisine etki etmeyi amaçladığını belirtti. Çavuşoğlu ayrıca bu vergilerin ABD-Avrupa ticari çıkarlarını da olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

ABD Ticaret Odasının da Trump yönetimine tepki gösterdiğine uyarı çeken Bakan Çavuşoğlu, “bu sorumsuzluğun sona ermesi gerektiğini” vurguladı.

Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye’nin birçok kayda değer konuda farklı düşündüğünü, lakin bununla beraber çok sayıda stratejik konuda da müttefik olduğuna uyarı çekerek, “Herkesin iyiliği için aramızdaki anlaşmazlıkları diplomasi ile ele almalıyız.” değerlendirmesini yaptı.