Çalışan Annelere Anaokulu Parası Devletten! Peki Hangi Anneler Alacak?

Çalışan Annelere Anaokulu Parası Devletten! Peki Hangi Anneler Alacak?
Çalışan Annelere Anaokulu Parası Devletten! Peki Hangi Anneler Alacak?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışan annelere bahşedilen çocuk yuvası desteği, 304 liradan 1.015 liraya çıkarıldı. Destekten adet edinmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il müdürlüklerine müracaat etmek gerekiyor.

ÇALIŞAN ANNEYE KREŞ ÜCRETİ ÖDENECEK

Çalışan annelere büyük rahat karşılayan düzenleme, 27 Mart 2018 tarihli Devlete Ait Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Artık anneler ‘çocuğumu nereye bırakacağım’ endişesi taşımayacak. Ancak birçok anne bu düzenlemeden habersiz. Düzenlemeye tarafından; çalışan anneler çocuklarını kreşe verirse devlet bin 15 lira (brüt en düşük ücretin yarısı) destek sağlayacak. Destek daha önce 304 liraydı. Yani 711 liralık çoğaltma var.

AIDAT DIŞI OLACAK

Yapılan yeni düzenlemeyle çocuk bakımı sebebiyle meslek gücü piyasasına katılamayan annelere büyük bir destek sağlanmış olacak. Bayan çalışanlara yönelik anaokulu desteği, ilave bir destek. Fakat ilave bir ödeme değil. Düzenleme dahilinde patron kadar anaokulu ve gündüz bakımevi için çalışanın ücretine ilave olarak yapılan ödeme, gelir vergisinden istisna ediliyor, yani aidat dışı bırakılıyor.

KREŞ ÜCRETİ ALMANIN ŞARTLARI NELER?

Anaokulu desteğinin bazı şartları var. Destekten yararlanılması için çalışanın çocuğunu gönderdiği anaokulu ve gündüz bakımevinin özel sektörde faaliyet göstermesi koşul. Dolayısıyla, çocuklarını kamuya ve halk tüzel kişiliğine ait anaokulu ve gündüz bakımevlerine gönderen çalışanlar için vergi istisnası uygulanmayacak.

ÇOCUK SAYISI SINIRI YOK

Bu destekten muamele etmek için çocuk sayısı sınırı bulunmuyor. Bu anlamda, bayan çalışan her bir çocuk için aylık olarak asgari ücretin brüt tutarının yüzde 50’sini (bin 15 lira) aşmamak üzere istisnadan yararlanabilecek. Dolayısıyla, kadın çalışanın kaç çocuğu olursa olsun, zorunlu koşullar oluşmuş ise her bir çocuk için ödenti istisnası alabiliyor.

NASIL BAŞVURULUR?

Başvurular, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın illerde bulunan merkezlerine yapılabiliyor. Anaokulu desteğinden kullanmak için meslek hayatında bulunan çalışan anne edinmek gerekiyor. Başvuruların değerlendirilmesinde annenin ücret miktarı da göz önünde bulunduruluyor. Düşük ücretle çalışan annelere öncelik veriliyor.