Selen KALDIRIM/ email protected
Karasu ne öveceğim, ne de yereceğim bir tatil beldesi; nefis diyemem lakin doyurucu. Çok Iyi bir yaz tatili için akla gelen birincil yer mi? O da yok. Bundan 10 sene önce Karasu için bir seyahat yazısı yazmazdım fakat her geçen gün gelişme belirten bu tatil beldesi bundan böyle görülmeye layık. Karasu’da yapacağın bir yaz tatilinden hoşnut dönmek için doğadan ne bir azını, ne de bir fazlasını bekleyeceksin. 15 yıldır hafta sonu tatili yaptığım Karasu’da rehberliğime ihtiyacın olacak. Sakarya’da tatil damarlarını kabartacağım.
ULAŞIM
İstanbul ’a yalnızca 2 buçuk saat uzaklıkta olan Karasu ’ya Esenler ve Haremler otogarlarından kalkan araçlarla zahmetsizce ulaşabilirsin. En güzel yanlarından biri bu; yakın bir uzaklık sonunda tatildesin. Özel araçla git yada gitme; Karasu’yu yürüyerek de bitirirsin.
KARASU ’DA NE VAR
Karasu ’da tamı tamına 20 kilometre uzunluğundaki sahil hattıyla bir uçtan başlayıp, öteki ucunda biten ufak bir yer. Avrupa’nın en büyük 2’inci kumlu sahili ip gibi uzayıp gider; yol şeridinin ayrımının ardında da yaşam alanları başlar. ara sıra olan evlerden ziyade fazla artı site göreceksin. Havuzu, oyun parkı, kafeleri olan çağdaş sitelerin sayısı epeyce fazla. Konaklama seçeneği olarak pansiyon ve site içi konut kiralama seçim ediliyor. Bu yüzden lüks ve donanımlı otelciliğin çok da geliştiği söylenemez. Aslına bakarsanız Karasu’yu Karasu yapan özelliklerinden biri de bu zaten; butik olması. Fiyatlar yerinde, ne varoş ne çağdaş, her şey kıvamında.
KARADENİZ ’DE TATİL
Bir tarafda Marmara Denizi, diğer tarafta Karadeniz. Hepimizin bildiği gibi Karadeniz yüzmek için biraz tehlikeli. Karasu ’da bir zamanlar çoğu kez boğulma olaylarına tanık olurduk lakin belediyenin kolları sıvamasıyla denize boydan badana yapılan dalgakıranlar ile bu durumun önüne geçildi. Hatta deniz bu dalgakıranları fazla sevdi; duruldu ve dinginleşti. ‘Havlunu ser yat ’ alanları oldukça artı. Sahilde sıkça şezlong, müzik ve tavla sesleri duyacaksın. Sahil hattı boyunca uzayan halk plajlarının yanına, kokoş beachler de göreceksin. Sezonluk açılan beachlerin palmiyeli konseptleri fazla havalı.
BURALARA GİT: MADEN DERESİ, ACARLAR LONGOZU
Karasu ’ya 20 km uzaklıkta olan Maden Deresi ’nde piknik yerine getirmek bir diğer. Bahar ve yaz aylarında yemyeşil doğasının içinde, nehir kenarında mangalını yelle, yürüyüş yap, top koştur… Kamp yapabileceğin alanlar da mevcut; ister bungalov evlerde kal, ister günübirlik git.
Gelelim Acarlar Longozu ’na. 1 ’inci derece doğal sit alanı seçilen bu doğa harikasında yüzlerce değişiklik bitki ve çiçek var. Deniz bisikletiyle gölde dolaşıp, güneşte demlenen çayını yudumlayacağın longoza mutlaka uğra. Yeni Semt ve Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı da fazla uzağında yok.
BİSİKLET SÜRMEYE ÇOK MÜSAİT
Karasu uzun bir çizgi üstünde duruyor; tepecik değil, engebe yok. Büyük metropollerin sıcak yaz günlerinin kargaşasında pedal çevirmenin nasıl bir dert olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Karasu uzun bir bisiklet sürüşü deneyimi için çok müsait. Büyük lunaparkın bulunduğu ana merkezde bir es verip, canlı müzik restoranları, pubları veya çarşı pazarı ziyaret edersin. Karasu gece hayatı ve modern kafeleriyle de gençlerin yeni gözdesi. Özellikle Kulüp Doğa Kafe Restoran ve Biz bize adlı mekanlar oldukça hareketli.
AKŞAMLARI BÖYLECE BİR HOŞ: YENİMAHALLE
Sakarya Nehri’nin denize döküldüğü noktanın doğu yakasında yer alan Yenimahalle’de bir akşam yemeği yemelisin. Deniz kokusu eşliğinde sıra sıra dizilmiş mekanlarda sana canlı müzik ve taze balıklar eşlik edecek.