Boynuzu işleyerek takıya dönüştürüyor

Boynuzu işleyerek takıya dönüştürüyor
Boynuzu işleyerek takıya dönüştürüyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geleneksel Türk süsleme ve el sanatları ustası 64 yaşındaki Mehmet Atışan, sığır ve manda boynuzlarınıdeğerli taşlarla işleyerek takıya dönüştürüyor.

YOĞUN MESAİ HARCIYOR

Yalova merkeze alt Güneyköy’deki atölyesinde tek başına çalışan Mehmet sanatkâr, gelen siparişleri yetiştirmek için yoğun mesai harcıyor. Mehmet Atışan, Kafkas göçmenlerinin kurduğu Güneyköy’de gümüş ve altın işlemeciliğinin yaygın olduğunu söyledi.

SABIR GEREKTİREN ÇALIŞMA

İstanbul Kapalıçarşı’da çalıştığı dönemde köylüsü Zeynel Abidin’den boynuz işlemeciliğini öğrendiğini ve ustasından devraldığı mesleği 1969 yılından beri sürdürdüğünü anlatan Mehmet Atışan, eski geleneksel yöntemleri kullandığını, boynuzdan takı ve süsleme eşyası üretiminin dayanıklılık gerektiren zorlu egzersiz vurguladı.

Boynuzu işleyerek takıya dönüştürüyor

MEŞAKATLİ SÜREÇ

Mehmet Atışan, mezbahadan tedarik ettiği boynuzları, etsel ve kemiksel dokusundan ayırmak için farklı alanlara yönlendirilmiş işlemler uyguladığını belirterek, “Sonrasında 8 aylık bir zaman çatı aralarında güneş görmeden, hava sirkülasyonu olan yerde dinlendirmeye bırakıyoruz. Öz suyunun alınması gerekiyor. 8 ay beklediğimizde bunun hareketi sınırlanmış oluyor. Ondan daha sonra kullandığımız Van Gölü’nden çıkan kristal sodayla, diğer materyallerimiz de var, onlarla beraber boynuzu bakterilerden arındırıyoruz çünkü doğal araç gereç bakteri üretiyor. Sonra kesip de düzeltildikten sonra bir ay daha bekliyor çünkü yağ bazlı olduğu için dağılma yapıyor. Isıyla düzeltiyoruz. Dinlendikten sonradan şablonlarla çizilip, kıl testere ile kesilip çeşitli şekiller veriliyor.” dedi.

Boynuzu işleyerek takıya dönüştürüyor

KRAL VE KRALİÇEYE HEDIYE EDİLDİ

Mehmet Atışan, “İspanya Kraliçesi’nin söylediği ‘Hayatımda aldığım en hoş, en kıymetli armağan’ diye. 2014 senesinde her tarafta Kültür ve Turizm Bakanlığını sergi düzenlemeleri için Madrid’e gösteri ettiler. İşte o süre bakanımız, müsteşarını teşekkür babında yolladı. Yeniden fuara katıldım. İşte bunlar mutlu olaylar. Sonradan rahmetli Kral Abdullah’a (Suudi Arabistan’ın eski kralı) çift çapraz kılıç ortasına hurma ağacı kök kısımlarına 3 tane zümrüt işledim, yapraklarına yeşim işledim. 3 sefer öpüp de o şekilde teslim almış. Ürünlerimin armağan edildiği devlet büyüklerimiz de var. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Meclis Başkanımız Binali Bey de var. Bakanlarımızda üst bürokraside ürünlerim epeyce yoğun olarak var.” diye konuştu.

Boynuzu işleyerek takıya dönüştürüyor