Bir Zamanlar Enkaz Olan Kızlar Manastır’ı Yeni Görüntüsüne Kavuştu

Bir Zamanlar Enkaz Olan Kızlar Manastır'ı Yeni Görüntüsüne Kavuştu
Bir Zamanlar Enkaz Olan Kızlar Manastır'ı Yeni Görüntüsüne Kavuştu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir Zamanlar yıkıntı olan Kızlar Manastır’ı yeni görüntüsüne kavuştu.

Trabzon Boztepe’de şehre dominant bir yamaçta 14. yüzyılda kurulan Kızlar Manastırı yıkıntı görüntüsünden kurtuldu

Yaklaşık 4 yıl süren restorasyon çalışması tamamlanan Kızlar Manastırı ziyaretçilerine açılacağı günü bekliyor.

Trabzon’un Boztepe sırtlarında 14. yüzyılda yaptırılan fakat zaman içerisinde harabeye dönen Kızlar Manastırı yapılan restorasyon çalışmasıyla yeni görüntüsüne kavuştu.

RESTORASYON ÇALIŞMASI 4 YIL SÜRDÜ

Tarih ve kültür uygarlık kenti Trabzon’un en önemli tarihi mekanlarından biri olan Kızlar Manastırı’nda restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu yaptırılan manastır aslına uygun bir şekilde restore edildi. 2014 yılının Mart ayında restorasyon çalışmalarına başlanan manastırda bulunan tarihi Kaya Kilisesi ve örneğine nadir rastlanan fresklerin gün yüzüne çıkarılması projenin en önemli kısmını oluşturdu. 4 sene süren restorasyon çalışmaları yaklaşık 2 milyon TL’ye mülk oldu.

Boztepe mahallesinde şehre hakim bir yamaçta bir bulunan manastır Pontus Kralı III. Alexios vaktinde iki teras üstüne yapı edildi. Yüksek bir koruma duvarı ile çevrilen manastır birkaç kez onarılsa da son şeklini 19. yüzyılda aldı. Şapel ve birkaç hücrenin bulunduğu manastırdaki kaya kilisesinin içerisinde kitabeler ve III. Alexios’un eşi Theodora ve annesi Eirene’nın portreleri yer alıyor. Kaya Kilisesi ve örneğine nadir rastlanan fresklerin gün yüzüne çıkarılması restorasyon projesinin en manâlı kısmını oluştururken, restorasyonu tamamlanan ve önümüzdeki günlerde ziyaretçilerine açılacağı günü bekleyen Kızlar Manastırı’nın turizmde yeni bir alımlılık merkezi olması bekleniyor.

“SADECE RAHİBELER YAŞARDI”

Manastır ile ilgili bilgiler veren Karadeniz Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Köse, Kızlar Manastırı’nın 14. yüzyılda Trabzon merkezde rahibelerin yaşamlarını kolaylıkla idame edebilecekleri yer olarak düşünüldüğünü belirtti. Köse, “Kızlar Manastırı sadece rahibelerin yönetiminde bulunduğu manastırlardır. Kızlar Manastırı Trabzon merkezde rahibelerin yaşamlarını kolaylıkla idame edebilecekleri üçüncü Alekxios döneminde yapı edilmiş 14.yüzyıl yapısıdır. Ortaçağ manastırı özelliklerini taşır. En kayda değer bölümü arkada mağara kilise bölümüdür. Eski bir Mitra tapınak alanı olduğunu sonradan manastıra çevrildiğini düşünüyoruz. Özellikle mağara kilise bölümünde çok hoş freskler vardır oysa o freskler zaman içerisinde burada yakılan ateşler ve doğal şartlar dolayısıyla yok olmuş durumdalar. Manastırın içinde kabir binası vardır. Arkadaki taraf ibadet odalarıdır. Ön taraf ise rahibelerin yaşadığı manastır kısmıdır. Bir bakıma yurt binası gibi düşünülebilir” ifadelerini kullandı.