Bir intihardan 135 birey etkileniyor

Bir intihardan 135 birey etkileniyor
Bir intihardan 135 birey etkileniyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Sağlık Örgütü Milletlerarası İntiharı Önleme Derneği ’nin intihar olgusu için farkındalık oluşturmak nedeniyle 10 Eylül tarihini “Dünya İntiharı Önleme Günü” duyuru etmesiyle ilgili Trabzon İl Afiyet Müdürlüğü göre bir tanımlama yapıldı.

TRABZON ’DA ŞART VAHIM

Açıklamada “İntihar, psikolojik olarak rahatsız olan kişinin istemli olarak yaşamına son vermesi olup, kendisine karşın bir saldırganlık halidir. Bu teşebbüs ölümle sonuçlanmamış ise ’intihar girişimi ’ olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her sene takriben 1 milyon birey intihar sebebiyle ölmektedir. Kaybedilen her hayat birinin eşini, çocuğunu, ebeveynini, arkadaşını veya meslektaşını temsilcilik etmektedir. Her bir intihar yaklaşık 135 kişinin bu durumdan yoğun bir şekilde etkilenmesine neden olmaktadır. Bu bütün dünyada her yıl intihar davranışı ile içten etkilenen 108 milyon insana eşit gelmektedir. TÜİK verilerine tarafından 2017 yılında vahşi intihar hızı Türkiye ’de yüz binde 3.8 iken, bu sayı Trabzon için 4.34 ’tür“ ifadeleri kullanıldı.

MILLET SAĞLIĞI PROBLEMİ

İntihar girişiminde yer alan insanların birçok girişimde bulunmadan önce niyetlerine dair bazı ipuçları vereceği söylenen açıklamada, “Yaşadıkları olumsuzluklar, mutsuzluk, çaresizlik, umutsuzluk içerisinde genellikle anlaşılabilmek ve yardım alabilmek için çağrılarda bulunurlar. Bu çağrıların aile, sosyal çevre ya da başvurulan sağlık durumu kurumları kadar saptama edilmesi, kişinin ileride yapmayı planladığı bu eylemin önüne geçilebilmesi açısından yük arz etmektedir. Bir intihar vakası yalnızca kişinin ölümüyle sonuçlanmamakta; geride bu travmayı yaşayan bir aile, arkadaş ve tanıdıklar bırakmaktadır. böylece, intihar çok yönlü ve kayda değer bir halk sağlığı problemidir” denildi.

Bir intihardan 135 kişi etkileniyor

‘İNTİHARI ÖNLEME İL KURULU ’ OLUŞTURULACAK

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü göre yapılan açıklamada ilgili kurumlarla birlikte “İntiharı Önleme İl Kurulu” oluşturularak bu irk sağlığı sorununu en aza indirgemek için çalışmaların devam ettiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Toplumun bir üyesi olarak, çocuk olarak, ebeveyn olarak, arkadaş olarak, meslektaş olarak veya komşu olarak kişilerin hayatında bir ayrım yaratabilirsiniz. İntihar davranışını durdurmak için her gün yapabileceğiniz birçok şey var. Örneğin; her fırsatta konuyla ilgili farkındalığı arttırabilir, intihar nedenleri ve intihar amaçlı dikkat işaretleri hakkında kendinizi ve başkalarını eğitebilir, çevrenizde bıkkınlık yaşayanlara şefkat gösterebilir, yeniden kendi çevrenizdeki kişilerin intihar, intihar davranışı ve ruhsal sağlık durumu sorunları ile ilgili ön yargılarını onlara fark ettirebilir, kendi deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.”