Vejeteryan gebelerde besin

Vejeteryan gebelerde besin
Vejeteryan gebelerde besin
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vejetaryen beslenme sağlık durumu açısından fazla alıngan bir konudur, protein, karbonhidrat, yağ ve mineral dengesinin iyi sağlanması çok önemlidir. Memorial Ankara Hastanesi Gıda ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, vejetaryen gebelere besin önerilerinde bulundu. Vejetaryenlik farklı alanlara yönlendirilmiş sebeplerle et, balık ve kümes hayvanlarının tüketilmediği bir besin şeklidir. Gıda düzenlerinde hiçbir hayvansal mahsul bulunmayan, yumurta, bal ve süt gibi gıdaları yemeyen kişiler ise vegan olarak adlandırılır. Ancak istisna olarak süt ürünleri bitiren lakto vejetaryenler ve yumurta yiyen ovo-vejetaryenler de vardır.

Yüksek lifli gıdalar kabızlığı önler

Vejetaryen beslenmenin sağlık durumu açısından keza olumlu ayrıca de olumsuz etkileri vardır. Gebelikte bu olumsuz etkileri azaltmak takip edeceğiniz dengelenmiş bir gıda ile sizin elinizde olabilir. Vejetaryen beslenmenin en olumlu tarafı, yüksek posa içermesidir. Posa içeriği yüksek besin biçimi, gebelikte sık görülen kabızlık, şişkinlik gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını azaltmaktadır. Mercimek, nohut gibi bakliyatlar ve brokoli, muz, badem gibi besinler yüksek lif içermektedir. Yeniden yüksek lifli bir gıda olan yulaf kepeği de vejetaryen gebeler kadar seçim edilmektedir. Vejetaryen beslenme şekli daha eksik yağ ve kalori içerdiğinden gebeler için kilo kontrolünü sağlamak daha basit olmaktadır.

Demir eksikliğine uyarı etmeli

Demir hamilelikte gereksinimi çoğalan temel minerallerden biridir. Demirin asıl kaynağı et ürünlerdir. Sebze de bulunan demir formunun emilimi az olduğundan yararlılığı düşüktür. Vejetaryen gebelerde demir ihtiyacını yerine getirmek için, kuru bakliyatlar, soyalı besinler, tahıllar, pekmez, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine itina gösterilmelidir. Hem c vitamini demir emilimini arttırdığından narenciye, domates gibi C vitamini açısından varlıklı sebze ve meyveler esas yemeklere eşlik etmelidir.

Süt ve süt ürünleri kalsiyum deposu

Gebelikte kritik öneme sahip bir öteki mineral de kalsiyumdur. Kalsiyum diş ve kemik gelişimi için epeyce siklet taşımaktadır. Kalsiyum açısından en varlıklı besin kaynakları süt ve süt ürünleridir. Vejetaryenler bu gıdaları tükettikleri için kalsiyum eksikliği yaşamazlar. Oysa veganlar bu grupları hiç tüketmedikleri için hekim önerisinde bazı ilave vitaminler kullanmalıdırlar. Badem sütü ve karalahana da vegan gebeler göre seçim edilebilecek bol kalsiyumlu gıdalardır.

B12 vitamini gebelikte iki kat önemli

Hücre bölünmesi ve protein sentezi için gerekli olan B12 vitamini genelde hayvansal besinlerde bulunur. B12 vitamini eksikliğinde sinir sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple vejetaryen olsun olmasın bütün gebelerin çok dikkat etmesi gereken bir vitamin olan B12 süt ve süt ürünleri, fermente ürünler ve soya sütü ile zenginleştirilmiş gıdalarda da bulunabilir.

Dengelenmiş beslenme planı şart

Vejetaryen bir gebenin bu dönemini dinç bir şekilde geçirebilmesi için besin programını planlaması gerekir. Emzirme döneminde de beslenme bu tasarlama doğrultusunda devam ettirilmelidir. Bu süreçte zorunlu multivitaminler gebenin vejetaryenliğin hangi daha aşağı grubuna ait olduğunu tarafından çeşitlilik göstereceğinden mutlaka hekim tavsiyesine kadar kullanılmalıdır.