Bedelli Askerlik Yapacakların En Fazla Merak Ettiği 4 Soru Cevap Buldu

Bedelli Askerlik Yapacakların En Fazla Merak Ettiği 4 Soru Cevap Buldu
Bedelli Askerlik Yapacakların En Fazla Merak Ettiği 4 Soru Cevap Buldu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

3 Ağustos Cuma günü yayımlanan Resmi Gazete’de ‘Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) Değişim Yapılmasına Dair Kanun’ başlığı aşağı bulunan bedelli askerlik düzenlemesi, bazı şartların netlik kazanmasına olanak tanıdı.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Bedelli askerlik başvuru kılavuzu asal.msb.gov.tr adresinden yayınlandı. Başvurular e-devlet adresinden yapılacak. Buna göre hak sahibi olup olmadığınızı size en yakın askerlik şubesinden, e-devlet’ten ya da konsolosluktan (yurt dışarıda yaşayanlar için) öğrenebilirsiniz.

EN ÇOK MERAK EDİLEN 4 SORU

Türkiye’nin en kayda değer gündem maddelerinden biri olan bedelli askerlikle ilgili Vatan gazetesindeki köşesinde bir yazı kaleme alan Mert Nayır, bu haktan yararlanacakların kafalarındaki soru işaretlerini giderdi.

İşte Nayır’ın yazısındaki ilgili kısım;

Kıdem tazminatı talep edilebilecek mi?

Askerlik hizmeti için işten ayrılan her genç kıdem için şartları uygunsa tazminatını talep edebilecek. Kıdem tazminatı istek edebilmesi için o işyerinde en düşük bir yıllık hizmetinin olması gerekiyor.

Bir yıldan fazla hizmeti olan çalışanlar askerlik sevk belgesi ile işyerlerine müracaat ederek kıdem tazminatlarını istek edebilirler. Bedelli olarak askerlik hizmetlerini yerine getirecek kişiler de sevk belgesini işyerlerine sunarak kıdem tazminatlarını talep edebilecekler.

Bir önceki bedelli askerlik düzenlemesinde 21 jurnal hizmet süresi bulunmadığından bu kişilerin işten ayrılmaları veya tazminat istek etmeleri gibi bir imkanları yoktu. Fakat 21 günlük hizmet şartından nedeniyle dileyen kıdem tazminatını talep ederek iş akdini sonlandırabilecek.

Memurlarda şart ne olacak?

Bedelli askerlik yapacak memurlar 21 gün boyunca aylıksız izinli sayılacaklar. Memurların izninin ulus kurum ve kuruluşları tarafından onaylanmaması da söz konusu olmayacak.

Bedelli askere dışarı giden memurun izni amiri göre onaylanmak zorunda olacak. Bedelliye giden memur 21 gün daha sonra görevine benzer şartlarda ve kaldığı yerden devam edecek.

İşten ayrılmadan askerlik yapılabilecek mi?

Ilk Kez mevcut işinde yıllık müsade hakkı mevcut olan sigortalılar bu hakkını kullanabilecekler. 6 takvim kıdeme sahip personellerin takvim izin süreleri bedelli askerlik süresi ile aynı olacağından hiçbir işleme lüzum kalmaksızın takvim izinlerine saydırabilecekler.

6 yıldan az kıdeme sahip olan çalışanlar ise 14 günlük takvim izinlerini kullanabilir geri kalan 7 günlük süreler için de bedava müsade başvurusunda bulunabilirler. Bu Vesile Ile işlerinden çıkış bildirimleri yapılmadan askerlik hizmetini yerine getirebilecekler.

İşsizlik maaşı alabilirler mi?

İşsizlik maaşına hak kazanmak için iş akdinin feshinden önceki 120 jurnal sürede aralıksız olarak çalışmış olması gerekmektedir. Keza son 3 yıllık hizmet süresinde en az 600 günlük prim ödemesi bulunan kişiler askerlik hizmeti sonrası işsizlik maaşına müracaat edebilecek ve bu maaşa adalet sahibi olacaklar. Bankalar kredi kampanyalarına başladı. Kıdem hakkı da verildiğine tarafından,ne diyelim bu imkândan yararlanabilecek herkese çoktan uğurlu şanslı olsun. dahası askerlik hizmetini hakkıyla yerine getirenlerin talebini de yazmayı unutmamak lüzumlu;

‘Madem askerlik hizmeti belirlenen bedelle yapılabiliyor, 18 ay, 12 ay, 6 ay askerlik hizmetinin boşta geçen sürelerini SGK karşılasın’ derler. Yani diğer bir deyişle askerlik borçlanmasını Devlet ödesin isterler.