14:02 - Şehit polisin kahramanlığı katliamı bu şekilde önlemiş
14:02 - Tartıştığı kişiyi sokak ortasında vurdu
14:01 - Buraya kadar ahbap!
17:55 - Hobi olarak başladılar, talepleri yetiştiremiyorlar
17:55 - Çocuk parkında dehşete düşüren hayvana işkence kalıntıları
17:54 - Cezaevi firarileri yakalandı!
17:54 - Cani anneden kan donduran sözler: “Canım istedi öldürdüm”
11:44 - İyi Parti Çeşme İlçe Başkanı istifa etti
Fırat Nehri’nin batı kıyısında, Malatya’ya 7 kilometre mesafedeki Arslantepe, yüksek tarım potansiyeli, sulak alanları ve nehrin taşkınlarından korunan yapısı tamamen binlerce sene insanoğluna kucak açmış tarihi mekanlar arasında bulunuyor.
Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı’na dek geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititler’den Roma ve Bizans’a değin böylece fazla medeniyetin izlerini de bünyesinde barındırıyor.
Kazı çalışmalarıyla Geç Hitit dönemine ait, girişinde aslan ve devrilmiş kral heykellerinin bulunduğu höyük, yağmur drenaj hattı gibi altyapısı yer alan kerpiçten sarayı ve 2 bini aşkın mühürle Anadolu’nun en eski şehir halki devletlerinden birinin yapılarını ortaya koyuyor.
Duvarlarında siyasi gücün tasvir edildiği renkli figürler ve tamamlanmış rölyef levhalarla erken devlet sisteminin izlerini de barındıran Arslantepe’de, Mezopotamya ile benzerlik belirten fazla sayıda çanak ve çömlek de kazılardan çıkan eserler aralarında yer alıyor.
GAYE UNESCO KALICI LİSTE
İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi kadar 1961’den bu yandan kazı çalışması yapılan alanda, merkezi devlet sistemine geçişe şahitlik eden bulgular ortaya çıkarıldı.
Kerpiç saray kompleksi, gıda dağıtımında kullanılan mühürleme sistemi, dünyada bugüne dek bulunabilmiş en eski kılıçlar devlet sisteminin burada ortaya çıktığını gösteriyor.
Bu özellikleri dolayısıyla 2014’te UNESCO Dünya Servet Geçici Listesi’ne alınan Arslantepe Höyüğü’nün kalıcı listeye dahil edilmesi için araştırmalar yapılıyor.
Höyüğün kalıcı listeye alınması için projeler hazırladıklarını anlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Kilolu, “Arslantepe Höyüğü’ne Doğu Anadolu Projesi dahilinde takriben 1 milyon liralık bir bütçeyle karşılama merkezi yapacağız. Karşılama merkezinde ziyaretçilerimizi daha iyi ağırlayacağız. Buraya gelenler takriben 5 bin yıllık tarihin izlerini sürebilecek. Ziyaretçilerimiz burada sarayın yıkılmamış duvarlarında bezemeler var, onları görebilecekler. 2019’un şubat ayında devlete ait başvurumuzu yapacağız. Daimi listeye girmek tatmin edici olmuyor. Biz sonrasını da düşünerek projelerimizi hayata geçireceğiz.” diye konuştu.