Bedelli Askerliğe Başvuranların Sayısı 1 Haftada 290 Bini Aştı

Bedelli Askerliğe Başvuranların Sayısı 1 Haftada 290 Bini Aştı
Bedelli Askerliğe Başvuranların Sayısı 1 Haftada 290 Bini Aştı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

25 yaş, 15 bin TL değerinde ve 21 günlük esas askerlik eğitimi şartını içeren bedelli düzenlemesinin de yer aldığı torba yasa, 3 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 3 Ağustos itibarıyla da bedelli askerlik için 3 Kasım 2018’de sona erecek dilekçe süreci başladı. Ilk iki günde yaklaşık 200 bin’e ulaşan uygulama sayısı, uygulama sürecinin birincil haftasının tamamlandığı önceki gün itibariyle 290 bini aşarak bir önceki düzenlemeden yararlananların üzerine çıktı.

Bedelli askerlikle ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardındaki birincil 2 gün içinde 200 bine yakın uygulama yapılırken Bakan Akar, “Hedefimiz gençlerimizin bedelli askerlik uygulamasından en kısa zamanda ve sorunsuz bir şekilde yararlanmasını sağlamaktır” demişti.

BİR HAFTADA SAYI 290 BİNİ AŞTI

Ak Parti ve bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye takriben, 10 Ağustos itibarıyla bedelli askerlikten muamele etmek için yapılan başvuru formu 290 bin’i aştı.

BİR ÖNCEKİ BEDELLİDEN 203 BİN BIREY YARARLANMIŞTI

Bedelli askerliğin bir önceki toplamda 203 bin kişi yararlanmıştı. 2011’de çıkan bedellide ise toplamda 66 bin birey başvuru yapmıştı.

SON DILEKÇE SÜRESİ 3 KASIM

Uygulama süresinin 3 Kasım’da sona ereceğine dikkat çeken Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, bedelli askerlik başvurularının e-devlet üzerinden ya da askerlik şubelerinden yapıldığını hatırlattı.

BEDELLİ ÜCRETİ 15 BİN TL

Bedelliden 1 Ocak 1994 tarihi dahil olup bu tarihten önce doğanlar 15 bin TL ödeyerek yararlanabiliyor. Bedelli askerlik yapacaklar 21 jurnal temel askerlik eğitimi alacak. Yurtdışında yaşayanlar ise 2 bin euro ödeyip Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilecek uzak eğitimi almaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş olacak.

ÇALIŞANLAR ÜCRETSIZ İZİNLİ SAYILACAK

Bedelli askerlik hakkından yararlananlar, temel askerlik eğitimi boyunca çalıştıkları işyeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız ya da bedava izinli olacak. Bedelli paraları Ziraat Bankası, Halkbank ve PTT üzerinden yatırılıyor. Tahsil edilen tutarlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birimindeki hesapta toplanacak. Bu tutarları Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na alıntı yapmak üzere, Define ve Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.