Basra’da dünkü olayların bilançosu: 3 ölü, 50 zarar görmüş

Basra'da dünkü olayların bilançosu: 3 ölü, 50 zarar görmüş
Basra'da dünkü olayların bilançosu: 3 ölü, 50 zarar görmüş
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Irak’ın güneyindeki petrol zengini Basra’da halk hizmeti yoksunluğu, işsizlik ve yolsuzluklara aleyhinde sürekli gösterilerde dün 3 kişinin öldüğü bildirildi.

3 ÖLÜ 50 YARALI

Irak Meclisi’ne ast İnsan Hakları Komiserliği Üyesi Heymin Bacalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Hükümet Basra’ya yönelik gürültüsüz. Kentte güvenlik zaafı söz konusu. Bunun yanına özel ve ulus mallarına da hasar verme olayları arttı.” dedi.

Bacalan, dün yaşanan olaylarda 3 göstericinin hayatını kaybettiğini, 50’sinin yaralandığını söyledi. Irak Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Seyf el-Bedir de yazılmış açıklamasında, ölü ve zarar görmüş sayısını doğruladı.

Bedir, yaralılardan 26’sına hakiki mermi isabet ettiğini aktardı.

BASRA’DAKİ GÖSTERİLER

Irak’ın güneyindeki Basra kentinde, “ulus hizmeti yoksunluğu, işsizlik ve yolsuzluklara” karşı başlayan ve gitgide artarak alevlenen gösteriler esnasında dün akşam bir grup, İran’ın Basra Başkonsolosluğunu basarak ateşe vermişti.

Basra’daki gösteriler sırasında daha önce devlet televizyonu ile Şii parti ve milis güçlere ait binalar da ateşe verilmişti.

Basra halkının 8 Temmuz’dan bu yanlamasına “yeterli millet hizmeti sunulmadığı, elektrik ve su sıkıntısı, işsizlik ve yolsuzluk” gibi gerekçelerle düzenlediği gösterilerin şiddeti son günlerde arttı.

Olayları bastırmak için güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu iki ayda 20’den artı gösterici hayatını kaybetti, yüzlerce birey yaralandı.