4000 takvim şehir tarihe ışık tutuyor

4000 takvim şehir tarihe ışık tutuyor
4000 takvim şehir tarihe ışık tutuyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültür ve Turizm Bakanlığı kadar 2009 yılında başlatılan, her sene mayıs ve haziran ayları aralarında yapılan kazı çalışmalarıyla bölgenin tarihinin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

4 KÜLTÜR KATI

Altında şehir ve yukarı kent edinmek üzere iki arkeolojik alandan oluşan Büklükale mevkisinde bugüne değin yapılan kazılarda, birinci katmanda Osmanlı dönemi, ikinci katmanda Demir Çağı, üçüncü katmanda Geç Tunç Çağı, dördüncü katmanda ise Eski Tunç Çağı almak üzere dört kültür katı saptandı.

MANÂLI KENT MERKEZİ

Özellikle üçüncü katmandaki kazılarda çıkarılan cam şişe ve Hitit İmparatorluğu dönemine tarihlenen çivi yazılı tablet, manâli buluntular arasında yer alıyor. “Aşağıda büyük kasaba”de yapılan jeomanyetik araştırmalarda, Hitit dönemine ait büyük kasaba suru ve kapısı saptama edilirken, bölgenin, milattan önce 2 bin yılının ikinci yarısında Hitit İmparatorluk Çağı’nda kayda değer bir şehir halkı merkezi olduğu ortaya çıkarıldı.

4000 yıllık şehir tarihe ışık tutuyor

“KAZI ÇALIŞMALARI 50-100 YIL DAHA SÜRECEK”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Halit Karakoç, “Kazı çalışmalarında şu belli başlı kadar milattan önce 2000 yılına yani Hitit dönemine ait eserler bulundu. Bizim için en önemlisi de Anadolu’da birincil sırça eser olabilecek sırça şişeler bulunmuştur. başkaca kemik mühür ve kil tabletler de yer alan eserler arasında. Tekrar aslan başı da bulunan eserlerden birisi. Kazı çalışmaları devam ettikçe çıkan eser sayısı da artıyor. Bilim adamları, buradaki kazının 50-100 sene süreceğini söylüyor. böylece geniş bir alanı kapsıyor. Burası, milattan önce 2000 yılından itibaren çıkan eserlerden ve buluntulardan da anlaşıldığına kadar, Anadolu’nun manâli kavşak merkezlerinden birisi. Bunun belirlenmiş tespiti için araştırmalar devam ediyor.” dedi.

4000 yıllık şehir tarihe ışık tutuyor

4000 yıllık şehir tarihe ışık tutuyor