Balıkesir’de midye tarlasında hasat sürüyor

Balıkesir'de midye tarlasında hasat sürüyor
Balıkesir'de midye tarlasında hasat sürüyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin önemli midye üretim merkezlerinden Balıkesir’in Erdek ilçesinde, 18 ay önce halatlara ekilen ve olgunlaşması tamamlanan midyenin hasadı sürüyor. Sokak lezzetleri arasında bulunan, içerisine baharatlı pirinç pilavı doldurularak tüketilen midye, 18 ay sonradan bütün olgunluğa ulaşınca hasat ediliyor.

YILDA BİN TON MİDYE ÜRETİLİYOR

Balıkesir’in Erdek ilçesindeki bir midye imal çiftliğinin su ürünleri mühendisi ve tesis sorumlusu Erdil Uzunoğlu yaptığı açıklamada, 2015 yılından beri söz konusu tesiste midye üretimin gerçekleştiğini söyledi. Uzunoğlu, midye çiftliğinin deniz üzerinde 50 bin metrekarelik alanda kurulu olduğunu belirterek, yılda bin ton midye ürettiklerini anlattı.

“MİDYE ÇİFTLİKLERİ ÜLKEMİZDE YENİ GELİŞİYOR”

Üretimin 300 tonunun işlenerek AB ülkelerine ihraç edildiğini vurgulayan Uzunoğlu, “Midye çiftlikleri ülkemizde yeni gelişiyor. Üniversite kanallarıyla anlatmaya çalışıyoruz. Ülke olarak bunu geliştirebilirsek su ürünleri konusunda ilerleriz. Yalnızca balıkçılıkla değil, midye ve öteki üretimlerle su ürünleri ihracatımızı yükseltiriz. Türkiye’de bizimle beraber 5 bin tonluk çiftlik üretimi var. Oysa tüketim çok fazla, 150-200 bin ton civarında. Bu tüketim çoğunlukla sağlığa zararlı koşullarda üretimi yapılan midyelerden oluşuyor. Amacımız dinç midyeyi piyasaya talep etmek ve halkımızın sağlıklı midye tüketmesini temin etmek.” dedi.

Balıkesir'de midye tarlasında hasat sürüyor

“DIŞARIDAN YEM VERİYORUZ”

Uzunoğlu, midyenin suyu süzerek beslendiği için su kalitesini iyileştirdiğini anlatarak, “Doğaya hasar vermeden ekolojik bir üretim gerçekleştiriyoruz. Balık çiftlikleri gibi değiliz, dıştan yem vermiyoruz. Midye, en ince ayrıntısına kadar suyu süzerek sudaki planktonik organizmalarla besleniyor. Erdek’te yaptığımız araştırmalarda deniz suyunun pak olduğunu gördük.” ifadelerini kullandı.

Midye tarlasında hasat sürüyor

“KIŞ AYLARININ BAŞINA DEĞIN HASAT SÜRÜYOR”

Son teknolojiyle üretim yaptıklarını bildiren Uzunoğlu, “Imal iki aşamadan gerçekleşiyor yavru ve anaç olarak. ilk kez kış aylarında kolektörlerimizle midyelerin püsküllü halatlara tutunmasını sağlıyoruz. Sonradan kesin bir badana gelince önce yavru hasadı yapılıyor. sonra bunların ekimi gerçekleşiyor. Bir midye bütün olgunluğa 18 ayda ulaşıyor. Kış aylarında yavruyu topluyoruz, onları ekim yapıyoruz. Birincil bahardan sonra da kış ayları başına kadar hasadımız sürüyor.” diye konuştu.

Balıkesir'de midye tarlasında hasat sürüyor

“MILLI YATIRIMCI KAZANIYOR”

Uzunoğlu, midyenin iç piyasaya kilogram bazında 4-12 liradan satışa sunulduğunu ifade ederek, “Yurt dışına ise işleyip 5-6 avrodan satıyoruz. Ülkemiz için çok önemli bir girdi gerçekte. Ülkemiz kazanıyor, ulusal yatırımcı kazanıyor.” dedi.