Avrupa’nın Deaş’ı Fazla Sağdır

Avrupa'nın Deaş'ı Fazla Sağdır
Avrupa'nın Deaş'ı Fazla Sağdır
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, parti genel merkezinde gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Hollanda’da fazla sağcı milletvekili Wilders peygamberimiz Hz. Muhammed hakkında bir karikatür yarışması düzenledi. Bu konuda bir değerlendirmeniz olacak mı?” sorusuna yanıt veren Çelik, şöyle dedi:

“Bu birey şimdi son koalisyonun haricen ikinci parti duruma geldi. Birinci derslik bir ırkçıdır, hakikaten faşist kelimesini adalet eden birisidir. Hz. Peygambere haddini aşarak hakaret etmeye çalışan, dağıtılmış girişimlerde bulunuyor.

Hollanda hükümeti, bu şahsın yürüttüğü kampanyanın doğru olmadığını, kendilerini bağlamadığını ve buna aleyhinde olduğunu söylüyorlar. Ama şunu ekliyorlar, ‘Düşünce özgürlüğü çerçevesinde de yapabileceğimiz fazla bir şey yok’ diyorlar.”

FIKIR ÖZGÜRLÜĞÜNE HAKSIZLIK

Bu kavramın daha çok tartışılması gerektiğini ifade eden Çelik, milyonlarca insanın müşterek ve en yüksek değerlerden birine bu kadar sistemli ve hoyratça saldırılmasının, fikir özgürlüğü olarak değerlendirilmesinin, gerçekte hafiza özgürlüğüne yapılan en büyük haksızlık olduğu görüşünü savundu. Çelik, şöyle devam etti:

“Mesela şu Wilders denilen kişilik, DEAŞ’ı öven, DEAŞ’ın yaptığı mücadelenin bir adalet mücadelesi olduğunu anlatan, bitmiş altında haksız ve hukuksuz bir kampanya başlatsaydı, DEAŞ’ın propagandasını yapan bir üslup geliştirip, bununla ilgili sergiler açsaydı, bununla ilgili organizasyonlar yapsaydı, o süre hukuk devreye girecekti, o zaman fikir özgürlüğünden bahsetmeyeceklerdi. Biz bunu Avrupa’nın böylece çok uygun görüyoruz. Türkiye’ye dönük olarak bir DEAŞ saldırısı olduğu süre, insanlarımızı kaybettiğimiz vakit, Avrupa’da, Türkiye’de dayanışma için farklı alanlara yönlendirilmiş millet binalarına Türk bayrağı yansıtıldı. Lakin daha acımasız saldırılar PKK tarafından gerçekleştirildiğinde, yeniden insanlarımızı kaybettiğimizde bu şekildeki gibi bir dayanışmayı görmedik. Avrupa’daki binalara Türk bayrağının yansıtılması gibi bir söylev ve tavır görmedik. Çağrıda Bulunmak ki burada bir çifte standart var. Peygamberimiz Hz. İsa, Hz. Musa, tümü peygamberlerimiz. Biz onlara saygının, hürmetin her alanda konulmasını düşünüyoruz.”

Geçmiş yıllarda Müslümanların Avrupa’da yaptıklarıyla dersler verdiğini anımsatan Çelik, “Hz. Peygambere karşısında bir hoş olmayan konuşma alındığında, Müslümanlar tuttular Hz. İsa’ya dua törenleri düzenlediler. Bu, herkesin dikkat etmesi gereken esas bir değerdir” dedi.

AKDİR VE NOT ETTİK

Hollanda hükümetinin Wilders’ın yaptığını ‘yakışıksız’ bulmasını takdir ve anekdot ettiğini vurgulayan Çelik, “Dediğim gibi bunun akil özgürlüğü bağlamında değerlendirilmesi, bu derece hoyrat ve zalim bir saldırının, bu derece provokatif bir saldırının bu şekilde değerlendirilmesi, bu ırkçı kafaların, bu faşist kafaların Avrupa’da daha fazla yer bulmasına, siyasette bu derece ikinci parti durumuna gelmelerine veya koalisyon ortağı haline gelmelerine yol açıyor” diye konuştu. Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

“Şunu unutmasınlar, Avrupa’nın DEAŞ’ı bu aşırı sağdır. Avrupa bağlamında düşündüğünüzde bu Wilders gibi ırkçıların, faşistlerin DEAŞ liderlerinden bir farkı yoktur. Dolayısıyla DEAŞ’a aleyhinde hangi tedbiri alıyorlarsa bu ırkçılara karşısında da o tedbiri almaları gerekli. Bunun us hürriyeti bağlamında değerlendirilecek bir tarafı değil.”

Kaynak: Hürriyet