Asos Antik Kenti’nin gözü UNESCO’da

Asos Antik Kenti'nin gözü UNESCO'da
Asos Antik Kenti'nin gözü UNESCO'da
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çanakkale Behramkale Köyü’ndeki Assos Antik Kenti geçen yıl UNESCO Dünya Servet Geçici Listesi’ne alındı.

2014’TE BAŞVURULDU

Assos Antik Kenti Kazı Heyeti ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kazıbilim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, sahiden UNESCO listesine girebilmek için 2014 yılında başvurduklarını belirterek, “Fakat o zaman yerel güçlerden öyle yardım bulamamıştık. 2017 yılında ise milletvekilleri ve İl Kültür ve Turizm Müdürü’nün destekleriyle, valiliğimizle bu evre sonuçlandı” dedi.

Asos Antik Kenti'nin gözü UNESCO'da

“EŞSIZ BİR ESER”

Nurettin Aslan, “Bunlardan biri akropol üzerindeki Athena Tapınağı çünkü bu tapınak Anadolu’da milattan önce 6. asır dediğimiz dönemden Dor düzeni tek misal. O yüzden eşsiz bir eser. Assos gerçekte bu tek kriterle listeye girebilirdi. 2. olarak kentte tarihe mal olmuş şahısların yaşayan olması bu kriterler için kayda değer. Platon’un öğrencileri, ilk kez Aristoteles almak üzere Assos’ta 3 sene yaşamış olmaları ve burada etkinlik göstermelerini önemli bir durum olarak belirledik. 3. kriterimiz de Assos Anadolu’daki veya dünyadaki en iyi korunmuş misal. Bunu bizden önceki araştırmacılar sık sık vurgulamış çünkü Assos ilk kurulduğu bronz çağında tabii ufak bir yerleşme var.” dedi.

Asos Antik Kenti'nin gözü UNESCO'da

“UNESCO İÇİN GÜN SAYIYORUZ”

Bundan sonraki süreçte amaçlarının UNESCO Dünya Servet Listesi’ne girmek olduğunu anlatan Nurettin  Arslan, bunun için gün saydıklarını söyledi.

hemen daimi listeye girebilmek için bekleyen topluluk bir liste olduğunu gösteren Arslan, “Bu alıştırma uzun süreçli ve azıcık da külfetli bir iş. Umarım Assos, bu daimi listeye girerek yargı ettiği yeri alır çünkü şehir sadece arkeolojik kalıntıların yok, köy mimarisi, limanı, denizi, doğasıyla ülkemizin gözde merkezlerinden bir adam başına haline geliyor. Bölgeyi ziyaret eden birey sayılarına baktığımızda da Assos’un önemini görebiliyoruz. Geçen yıla tarafından daha fazla ziyaretçi geldi. Bizim kazı çalışmaları, onarımlar, restorasyonlar, Bakanlığımız yapmış olduğu karşılama ve çevre düzenleme faaliyetleri tamamlandığı süre ayrıca hesaplı açıdan bu şehir ve ülke daha artı kazanç sağlayacak keza de gelen ziyaretçilerimiz bu kentte gizli bir şekilde dolaşacak ve yeterince veri alarak ayrılabilecek.” diye konuştu.

Asos Antik Kenti'nin gözü UNESCO'da

ASOS ANTİK KENTİ

Ayvacık ilçesine tabi Behramkale Köyü sınırlarında bulunan antik bir liman kenti olan Assos, aynı zamanda bir öğretim merkezi olarak da biliniyor.

Ilk çağın meşhur filozofu Aristoteles’in bir felsefe okulu kurduğu, zooloji, biyoloji ve bitkibilimsel konularında da manâlı araştırmalar yaptığı Assos, sur duvarlarıyla korunan, dairesel ve kare kulelerle desteklenen antik kentte kazı çalışmaları 1980’den beri yürütülüyor.

Tiyatro, agora, meclis binası, liman, nekropol ve gymnasiondan oluşan antik kentte bulunan Athena Tapınağı, Arkaik Çağ’da yapı edilmiş Anadolu’nun en eski Dor tapınaklarından biri.