Askerler terhis edildi Yunan turistler Edirne’ye aktı

Askerler terhis edildi Yunan turistler Edirne'ye aktı
Askerler terhis edildi Yunan turistler Edirne'ye aktı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Askerler terhis edildi Yunan turistler her tarafta Edirne’ye aktı

Edirne’de 2 Yunan askerinin sınırı yasa dışı geçtikleri için tutuklanmalarına tepki olarak Türkiye’den alışveriş yapmayı bırakan Yunan turistler, tahliye kararının gerisinde yeniden Edirne’ye gelmeye başladı.

1/10

Kur farkı sebebiyle Yunan turistin yanı sıra Bulgarlar’ın da yoğun olarak Edirne’den alışveriş yapması, esnafın yüzünü güldürüyor.

2/10

Bulgaristan para birimi Leva ile Euro’nun Türk parasına göre layık kazanması, Edirne’de ekonomiyi hareketlendirmişti. Bir Bulgar Leva’sının 4 liranın üzerinde olması, 1 Euro’nun ise 7 liranın üzerine çıkması sebebiyle hudut komşuları bütün alışverişlerini Edirne’den yapmaya başlamıştı.

3/10

Oysa Mart ayında teğmen Angelos Mitretodis (25) ile astsubay çavuş Dimitris Kouklazis’in (29) devriye attıkları sırada Pazarkule Hudut Kapısı mevkiinden 253 metre Türkiye’ye sınırına geçerek tutuklanması Yunanlı turistlerin tepkisine neden oldu.

4/10

Takriben 5,5 ay tutuklu kalanlar askerler sebebiyle Yunan vatandaşları alışverişin yanı sıra Türkiye’ye gelmeyi bıraktı.

5/10

Askerler, incelenen cep telefonlarında ‘casusluk iddiasına’ karşın herhangi bir kanıt bulunmayınca geçen 15 Ağustos günü çıkarıldıkları ‘tutukluluk değerlendirme’ duruşmasında terhis edildi. Gece yarısı Çorlu’ya gelen Yunanistan Başbakanlık özel uçağı ile askerler ülkelerine döndü.

6/10

Terhis kararı Yunanistan’da keyifle karşılanırken, Yunan turistler de baştan Edirne’ye gelmeye başladı. Bilhassa cuma günleri kurulan ve ‘sosyete pazarı’ olarak bilinen Millet Pazarı, alışveriş merkezleri ile kentin çarşısı Yunan turistlerin alışveriş yapmaya başlaması nedeniyle hareketlendi.

7/10

Sabahtan erken saatlerde Edirne’ye otobüslerle gelen Bulgar ve Yunan turistler, gün boyu kenti gezip, alışveriş yaptıktan daha sonra akşam saatlerinde her tarafta ülkelerine dönüyor. Özel araçlarıyla gelenler ise özellikle Bostanpazarı Mahallesi’nde kurulu olan ve temizlik ürünleri satan dükkanlardan ve millet pazarlarında alışveriş yapıyor. Turistler, kentte tekstil ürünlerinden, mobilyaya dek çok farklı alanlara yönlendirilmiş alışveriş yapıyor. Edirne’de cuma günleri kurulan ve ‘Sosyete Pazarı’ olarak tanıdık ırk pazarı, yurt dışından gelenlerin en favori alışveriş noktası. Pazardan toptan alışveriş yapan turistler ülkelerinde 3 katı fiyatına satıyor.

8/10

Insanlar pazarı esnafından Metin Reze, askerlerin tahliye olmasının ardından Yunanistan’dan baştan turistlerin gelmeye başladığını ifade ederek, “Bu pazarın en büyük özelliği Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelenlerin olması. Gelen tanıdık olmayan turistlerin paraları bizden kıymetli durumda. Bu pazar onlara çok avantajlı geliyor. Yunanistan’dan gelenler askerlerin tutuklanmasının ardındaki kesildi. Askerlerin tahliyesinin ardından düzelmeye bitmiş gelmeye başladı” dedi. Yunanistan’dan her hafta alışveriş için geldiğini söyleyen Maria isimli kadın ise, “Her hafta alışveriş için geliyoruz, fiyatlar burada fazla güzel. Bugün çarşaf aldım, şu anda gezip bakacağım. Sonra da alışveriş yapacağım. Pazardan çok memnunuz” diye konuştu.

9/10

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası verilerine kadar Yunan ve Bulgar turistler kişi başı 50 ile 100 Euro aralarında alışveriş yaparken, kur farkının artmasından dolayı aldıkları ürünlerde gelişti. Daha önce yalnızca pazardan alışveriş yapan turistler, tekstilden inşaat malzemelerine kadar fazla dağıtılmış ürünler alıyor.

10/10