Asırlık Kuş Pazarı Binlerce Kuş Severi Bir Araya Getiriyor

Asırlık Kuş Pazarı Binlerce Kuş Severi Bir Araya Getiriyor
Asırlık Kuş Pazarı Binlerce Kuş Severi Bir Araya Getiriyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öncelikle takriben 100 yıl ilkin kurulmaya başlanan Bursa’daki Merinos Kapalı Pazar Yeri’ndeki kuş pazarı, o tarihten bu yanlamasına kuşa ilgisi olanları burada bir araya getiriyor. Güvercin, tavuk, horoz, hindi, kanarya benzer biçimde bir fazla yaygın türün yanında pazarda hususi insanoğlu güvercinler ve tamamlanmamış yer edinen öteki kuş türleri de yoğun ilgi görüyor. Pazara her hafta binlerce ziyaretçi geliyor.

SABAHLEYIN SAAT 5’TE TEZGAHLAR KURULUYOR

Türkiye’nin en eski kuş pazarı olma hususi durumunu içeren pazarda Bursa’ya ilişik olan cins kuş türleri de büyük kasaba dışından gelen ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Pazarda fazla değişik bir atmosferin bulunduğunu söyleyen kuş meraklısı Göksel Bayrak, “Burada azca daha 3 bin şahıs var. Pazar, Bursa’da oldukca ayrı bir kültür. Kuş pazarının ise Bursa’da aşina 100 yıla yakın bir zamanı var. Pazar günleri kurulan bu pazarda, dünyada yer edinen süs güvercini türlerinin azca daha tamamı, kümes hayvanları, bambaşka nesil ve görünüşlerdeki ilgi çekici horoz, tavuk, hindi benzer biçimde hayvanlar, muhabbet, kanarya benzer biçimde kuş türleri ve kuşçuluk için lüzumlu malzemeler yer ediniyor. Sabahleyin saat 05.00 benzer biçimde tezgahlar kuruluyor ve ilk ziyaretçiler geliyor, öğleden sonraya değin burada aşırılık devam ediyor. İnternetten hayvan satışlarının yasaklanmasıyla buraya ilgi de arttı. Alışveriş yapmak için gelen vatandaşlar kuş adına istediği her şeyi burada bulabiliyor” dedi.

HÜNKARİ KUŞLARININ FİYATI 10 BİN LİRAYI BULUYOR

Pazarda 10 yılı aşkın süredir tezgah açan kuş yetiştiricisi Nihat Kayabaşlı, “Hünkari kuşları, ‘satinette’ ve ‘blondinette’ olarak ikiye ayrılır. Bu kuşlar Osmanlı dönemine ilişik oldukca eski bir kuştur. Tarihte, Manisa’da saray haricinde beslenmesi yasaklanmış olan bir türdür. Saraydan kaçan bu tür bir kuşu halktan birinin yakalayıp saraya götürmemesi halinde idama değin cezası varmış. Yurt dışından gelen elçilere ise armağan olarak üremesine engel olmak amacıyla yalnızca adam cinsel armağan edilirdi. Fakat Osmanlı’nın yıkılış dönemlerinde kaçırılan kuşlar üretilmek için yurt dışına götürüldü. Osmanlı’da yer edinen millet yurt dışarıda meydana getirilen çalışmalarda değiştirildi. Bu kuşun meraklılarının en büyük kulübü ABD’dadır ve senelerdir bu anlamda Kuveyt ile yarışmalar düzenlenir. Kuşun en favori ırkları ise şu an Almanya ve Hollanda’dadır. Kısaca yurt dışarıya meydana getirilen çalışmalarla tarihte bizim olan kuş türünü geliştirip kendi türleriymiş benzer biçimde gösteriyorlar. Tutarları devletimizde özelliklerine tarafınca 50 lira ile 10 bin lira aralarında değişmektedir. Ikimiz de ise şu lahza fiyatı 3 bin lira civarında” dedi.