Arjantin’de Senato kürtaj yasasını reddetti

Arjantin'de Senato kürtaj yasasını reddetti
Arjantin'de Senato kürtaj yasasını reddetti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arjantin’de Senato, tercihe emrindeki kürtajı gebeliğin 14. haftasına kadar özgür ışık halkası getiren yasa tasarısı reddedildi. Senato’da 15 saat süren oturumda görüşülen dizayn, 31’e aleyhinde 38 oyla geri çevrildi.

DESTEKÇİLERİN BÜYÜK HEYECANI

Tasarının destekçisi ve karşıtı olan gruplar yağan yağmura karşın Kongre açık havada bekleyerek, dev ekranlardan oturumu izledi. Kararın açıklanmasıyla kürtaj yanlıları büyük düş kırıklığına uğrarken karara sevinenler ise gözyaşlarına boğuldu.

YAKIP YIKTILAR

Yasayı destekleyenlerden bazıları da ağlamakla yetinmeyip sokakları yakıp yıktı, polislerle çatıştı. Göstericiler çevredeki yapı ve araçlara molotof attı.

Arjantin'de Senato kürtaj yasasını reddetti

Buennos Aires’de polislerin de müdahale ettiği eylemlerde göstericiler yerlerde sürüklenerek yaka paça edildi, gözaltına alındı.

Arjantin'de Senato kürtaj yasasını reddetti

ŞİLİ’DE ÇATIŞMA

Arjantin’de yapılan bu oylama, komşusu Şİli’de de karşılık buldu. Arjantin’de yapılan oylamaya takviye veren kürtaj yanlıları, karar ardından polislerle çatışırken polisler de göstericilere şiddetli müdahalelerde bulundu.

TARTIŞMALI KÜRTAJ YASASI

Ülkede yoğun tartışmalara yol açan dizayn, Katolik Kilisesi ve muhafazakar doktorlar ile feminist gruplar ve onları destekleyen tabip örgütlerini karşı karşıya getirmişti.

Arjantin'de Senato kürtaj yasasını reddetti

Parlamentonun daha alçak kanadında kabul edilen tasarı, tasdik için Senato’ya sunulmuştu. Devlet Başkanı Mauricio Macri, Senato’nun onaylaması halinde tasarıyı imzalayacağını belirtmişti.

Arjantin’de kürtaja halen ama tecavüz vakalarında ve sağlığı etkileyebilecek hallerde müsade veriliyor.