Araç Sahipleri Ayaklanma Etti! 40 Bin Liralık Araca 200 Bin Lira Cinayet Kesildi

Araç Sahipleri Ayaklanma Etti! 40 Bin Liralık Araca 200 Bin Lira Cinayet Kesildi
Araç Sahipleri Ayaklanma Etti! 40 Bin Liralık Araca 200 Bin Lira Cinayet Kesildi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişi yasak olan binlerce hafif ticari araca ceza yağdı. Üçüncü köprü hizmete girdikten sonra FSM Köprüsü kamyon ve otobüslere yasaklanmıştı. Fakat yalnızca kamyonlara ceza uygulandığını sanan ticari araç sürücüleri, aylar sonradan gelen cezalarla şok oldu. 200 bin liraya dek çıkan cezalar sürücüleri çılgına çevirirken, duruma tepki gösteren mağdurlar Ümraniye’de toplanarak İHA’ya konuştu.

TEKRAR TEKRAR CEZA GELDİ

Ruhsatlarda ‘kamyonet’ olarak geçen ve eksen aralığı 3.19’dan pozitif olan araçlara 2017 yılında alınan kararın peşinde, köprüden her bir geçişleri için ayrı ayrı suç oluşturan yazılmaya başlandı. Yazılan bu cezaların normalde en geç 1 ay içinde araç sahiplerine bildiri edilmesi gerekirken, aradan geçen uzun vakit her tarafında sürücüler cezalardan habersiz şekilde köprüden geçişlerine devam etti. 2018 yılının sonuna gelindiği şu günlerde ise araç sahipleri, kendilerine ulaşan üst üste cezaların şokunu yaşadı.

ASTRONOMİK CEZALARI ÖDEMEK İÇİN ARAÇLARINI SATTILAR

Çoğu vasıta sahibi, astronomik cezaları ödeyebilmek için araçlarını sattı. Ödeyemeyenlerse işlerini, evlerini ve ailelerini kaybetti. 40 bin lira değerindeki arabulucu için 200 bin liraya yakın canice ödemek zorunda kalan sürücüler, “Eğer bu yasaklanmış bize vaktinde bildirilseydi köprüden her zaman defa geçip bu cezalarla muhatap olmazdık. Normalde trafik cezaları en geç 1 ay içinde beyanat ediliyor. Oysa FSM Köprüsü’nden her bir geçiş için araçlarımıza yazılan cezalar az daha 2 sene sonradan bizlere bildiri edildi. Yüz binlerce liralık suç oluşturan nedeniyle arabasını, işini, evini, ailesini kaybeden arkadaşlarımız var. Bu karar ve kullanım, nakliyeci esnafını tamamlama amacı taşıyor gibi görünüyor. Cumhurbaşkanımızdan bu sorunun çözümü için takviye bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“CEZALARIN AFFINI İSTİYORUZ”

Sürücüler adına konuşan Hasan Sarıkaya, “Benim cezalarım 23 ay daha sonra gelmeye başladı. Şu belli başlı kadar 160 bin liralık cezam var. 7 aracımın 4 tanesini satmak zorunda kaldım. Ruhsatta kamyonet olarak geçmesine rağmen 3.19 dingil aralığı sınır kabul edildiğinden, araçlarımıza geçiş yasağı konuldu. Büyük bir kamyon geçebiliyorken, daha ufak olan araçlar bu kriter nedeniyle köprüden geçemiyor. Bunu bilmediğimiz için geçmeye devam ettik. Tabelalarda yalnızca ‘kamyon ve kamyonet geçemez’ yazıyor, eksen aralığına dair bilgi verilmiyor. 50 tane cezası olan arkadaşımız var. Eğer bu cezalar zamanında beyanname edilseydi kuşkusuz geçmezdik. UKOME bu kararı aldı ve bizleri bilgilendirmedi. Cumhurbaşkanımızdan cezaların affını istiyoruz” dedi.

“HERHANGİ BİR TEBLİGAT YAPILMADI”

2016’yı da kapsayan 150 bin liralık ceza ödemek zorunda olduğunu belirten Özer Esen, “Ödeme imkanımız değil. Zoraki araçlarımızı satmaya başlayacağız. Normalde herhangi bir yerde yediğimiz cinayet 1 hafta içinde evimize geliyor lakin burada herhangi bir tebligat yapılmadı” ifadelerini kullandı.

Yusuf Gönen ise, “3 aracıma toplamda 80 bin liralık suç oluşturan geldi. Bunların 12 tanesini ödedim fakat devamını ödeyemiyorum çünkü para bitti. Birinci ayda canice yemişim, tebligat tarihi on birinci ay. Şırnak’ta yediğimiz ceza 10 günde tebliğ oluyor fakat İstanbul’da yediğimiz ceza 2 sene daha sonra geliyor. Burada artık kötü niyet arıyoruz” dedi.