Anzer balının kilosu 940 lira; sipariş yağıyor

Anzer balının kilosu 940 lira; sipariş yağıyor
Anzer balının kilosu 940 lira; sipariş yağıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aytekin KALENDER/RİZE, – RİZE’nin İkizdere ilçesinde, 2 bin 300 rakımlı Ballıköy’de üretilen Anzer balının bu yılki kilo fiyatının 940 lira olduğu açıklandı. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından bini aşkın birey 1 ton dolayında bal siparişi verdi. 3 tona ulaşması beklenen siparişlerin tamamının karşılanamayacağı belirtildi.
Ballıköy’e emrindeki Anzer Yaylası’nda geçen Haziran ayında 200 imalatçı 3 bin kovanda bal üretimine başladı. Ağustos ayı başında sağımı yapılan ballar tahlil için Hacettepe Üniversitesi’ne gönderildi. Hava koşullarının bu yıl olumsuz seyretmesi nedeniyle rekolte geçen yıla tarafından düştü, 1 ton dolayında üretim gerçekleştirildi. Anzer balı için Türkiye ve dünyanın dört bir yanından bini aşkın sipariş geldi. Anzer Ballıköy Tarımsal Yeniden Yapılanma Kooperatifi, Anzer balının bu yılki kilo fiyatının 940 lira olduğunu açıkladı.
Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Osman Civelek, bu sene hava koşullarına bağlı olarak üretimin düşük olduğunu belirterek, “Bal sağımı sürüyor. Kurban Bayramı sonrası rekolte belli olacak. Şu başlıca dek 1 tona yakın bir sipariş aldık. Bu siparişlerin 3 tona ulaşmasını bekliyoruz. Hastalara öncelik vererek siparişleri göndermeye başladık. Oysa tüm siparişleri karşılayamayacağız” dedi.
SAHTECİLİĞE KARŞI ÜSTTEKI SEVIYE GÜVENLİK
Anzer balının taklit edilmesine yönelik üstteki seviye güvenlik tedbirleri aldıklarını ifade eden Civelek, “Her yıl bal ambalajlarını değiştiriyoruz. Demir ve kurşun ile ıslak mühürlü bal kavanozları barkot etiketi ile satışa sunuluyor. Balların taklit edilmesinin önüne geçmeyi amaçladık. Vatandaşlarımız bal alırken kooperatifimizle irtibata geçmeli” diye konuştu.
ANZER BALI
İkizdere ’nin 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası’ndaki Ballıköy’de yaklaşık 3 bin kovanda arıcılık yapılıyor. Hava şartları ve çiçek florasının fazla akışkan olması nedeniyle düşük miktarda bal üretiliyor. Anzer balının solunum hastalıkları ilk önce edinmek üzere o kadar çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Anzer Yaylası, kendine özgü 40 endemik çiçek türünün yanı sıra yüzlerce çeşit bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Yurt içi ve yurt dışından istek olan Anzer balı, sipariş alınarak sınırlı miktarda satılıyor.