Ankara’da Kurulacak Tesisle Kalp Kapakları ve Biyoloji Ile Ilgili Greftler Artık Türkiye’de Üretilecek

Ankara'da Kurulacak Tesisle Kalp Kapakları ve Biyoloji Ile Ilgili Greftler Artık Türkiye'de Üretilecek
Ankara'da Kurulacak Tesisle Kalp Kapakları ve Biyoloji Ile Ilgili Greftler Artık Türkiye'de Üretilecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, tamamı ithal edilen, bilhassa ortopedi-travmatoloji, beyin-omurilik cerrahisi, yürek-damar cerrahisi alanlarında çoğunlukla kullanılan kalp kapakları ve biyolojik greftlerinin üretimine başlıyor. Başkentte 70 milyon lira maliyet ile kurulacak tesiste yerli insanlar geliştirilecek, domuz yerine helal kesim olan dana ve koyun seçim edilecek. RD Global Idare Heyeti Başkanı Raşit Sağlıklı,” Ankara’da kuracağımız tesis ile ülkemizin bu alandaki 200 milyon dolarlık ihtiyacını karşılamış olacağız” dedi.

Özellikle diş hekimliği, ortopedi-travmatoloji, beyin ve omurilik cerrahisi, yürek ve damar cerrahisi alanlarında çoğunlukla kullanılan bu ürün dünya genelinde sadece bir kaç ülkede üretiliyor. Yeni Zelanda ve Avustralya menşeli kemikler yüksek teknolojik işlemlerden geçirilerek Hollanda ilk olarak almak üzere Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde üretiliyor.

Türkiye Biyoloji Ile Ilgili greft, bio malzemeden üretilmiş doku, bio malzemeden üretilmiş yürek kapakçığı, valfler ve ilaç sektöründe kullandığı hayvansal çiğ madde ihtiyacının yüzde 100’ünü ithal ediyor. İthal edilen Biyoloji Ile Ilgili greft, implant edilebilen bio malzemeden yapılmış dokular, bio malzemeden üretilmiş yürek kapakçığı, kemik tozu gibi implant edilebilen valfler ve hap sektörü için hayvansal ham madde, vücuda yerleştirilen biyo-malzemeden yapılmış dokuları Sosyal Emniyet Kurumu yurt dışından satın alıyor.

70 MİLYON LİRA MALİYET İLE KURULACAK

RD Global Idare Heyeti Başkanı Raşit Sağlıklı yaptığı açıklamada; piyasaya talep edilen ürünleri yerli ve ulusal olarak dahası domuzdan yok, dana ve koyundan mikropsuz şartlarda üretmek için başkentte 70 milyon liraya mülk olacak tesis kuracaklarını duyurdu. Açılış olarak 500 hayvanlık bir çiftlik yapı edileceği bilgisini paylaşan Dinç, projenin 5. yılında ise kapasitenin 5 bin hayvana çıkarılacağını belirtti. Sağlıklı açıklamasında “yerli ve ulusal imal biyoloji ile ilgili kalp kapakları, bio malzemeden üretilmiş dokular ve biyolojik greftler ile hem maliyetler ciddi anlamda düşecek keza de anapara yurt içinde kalarak araştırma ve geliştirmeye aktarılacak” dedi.

BIRINCIL PROTOTİP 2019 OCAK’TA YAPILMIŞ OLACAK

2019 Ocak ayı itibari ile prototip biyoloji ile ilgili kalp kapakları, bio malzemeden üretilmiş dokular ve biyoloji ile ilgili greftlerin üretimine başlayacaklarını vurgulayan Dinç; Avrupa, Amerika, Kanada, Avustralya ve Japonya pazarlarında kısa sürede yer almayı hedeflediklerini söyledi.

Son 10 yılda ülkemizde toplam 7 milyar dolarlık bir bio malzemeden üretilmiş kalp kapakçığı, biyolojik greft, implant edilebilen bio malzemeden yapılmış doku, kemik tozu gibi implant edilebilen valfler ve ilaç sektörü için hayvansal ham madde, vücuda yerleştirilen biyo-malzemeden üretilmiş doku maliyeti oluştuğu bilgisini paylaşan Sağlıklı, ülkemizin bunun yüzde 100’ünü yurt dışından ithal ettiğini, yapılan dev yatırım ile Türkiye’nin 200 milyon dolarlık ihtiyacının karşılanacağını dile getirdi. Sağlıklı, 2023’den itibaren Türkiye’nin ihtiyacının tamamının karşılanacağını belirtti.

HAYVANLAR TAMAMEN YERLİ VE SAF IRKTAN YETİŞTİRİLECEK

Kurulacak tesis içerisinde 24 saat baytar kontrolü olacağını sözlerine ekleyen Dinç, Hayvanların arındırılmış yiyecek ve arındırılmış hava ile besleneceğini, tesiste veterinerler ile birlikte yürek damar cerrahlarının, genel cerrahların çalışacağını söyledi. Sağlıklı, “3 yılda ırklar spesifikleştirilecek. Hayvanların üretimi de özel olacak. En iyi ahali ortaya çıkarılacak. Hayvanlar ayrintilariyla yerli ve saf ırktan yetiştirilecek. Arge çalışmaları için özel sistemler kurulacak. Kesimler de adamakilli mikropsuz ameliyathanelerde gerçekleştirecek” şeklinde konuştu.

Bir hayvanın minimum 4 kuşak gerisinin bilinmesinin gerektiğini söyleyen Dinç, tesiste üretilen hayvanların yağının ise hap endüstrisinde kullanılacağını belirtti. Dünyada yalnızca Yeni Zelanda ve Avustralya’da olan çiğ maddenin mevcut proje ile Türkiye’de de üretileceğini sözlerine ekleyen Sağlıklı, “Gamma Sterilizasyon Ünitesi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile birlikte çalışılarak üretilecek. Türkiye kendi kimyasal Sterilize Etme yöntemini kullanacak” diye konuştu.

“ÜLKEMİZ TÜRK GREFTİ İLE MARKA HALİNE GELECEK”

Proje ile ülke kaynaklarının sınırları içerisinde kalacağını sözlerine ekleyen Sağlıklı açıklamasına şöyle devam etti:

“İthalatı önleyerek bununla beraber ihracat yaparak katma kıymetli mahsul üretilecektir. Dünyadaki öteki biyoloji ile ilgili kalp kapakları ve biyolojik dokular, biyolojik greft, gibi domuz kaynaklı ürünler yerine daha yüksek performanslı olduğu kanıtlanan ve manevi değerlerimize de daha yerinde dana ve koyun kaynaklı biyolojik yürek kapakları ve biyoloji ile ilgili greft üretilerek keza vatandaşlarımıza ayrıca de dünya Müslümanlarına kuvvetli bir alternatif sunulmuş olacaktır. Ülkemiz dünyada Türk grefti ile marka haline gelecektir. Ülkemiz dünya genelinde milyarlarca dolar layık olan biyolojik kalp kapakları pastasından ciddi bir pay kapacaktır.”