Ani Örenyeri UNESCO ile şahlandı

Ani Örenyeri UNESCO ile şahlandı
Ani Örenyeri UNESCO ile şahlandı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan, Kars’ın Arpaçay ilçesi yakınlarındaki antik şehir Ani Örenyeri’nin ziyaretçi sayısında, kentin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesinden daha sonra büyük çoğaltma yaşandı.

UNESCO SERVET LİSTESİ’NDE

Dünya Kenti, Medeniyetler Beşiği, Binbir Kilise ve 40 Kapılı Şehir Halkı olarak da adlandırılan, 961-1045 yılları aralarında Pakraduni Hanedanlığı döneminde Ermeni hükümdarlarına başkentlik yapan, 11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de bünyesinde barındıran antik şehir halkı, 15 Temmuz 2016’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi.

MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ

Birincil yerleşimin milattan önce 3 binli yıllara dayandığı ve Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratlı Krallığı, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ile Rusların hüküm sürdüğü Ani, özellikle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındıktan sonradan bölgeye fazla sayıda turist çekmeye başladı.

ZİYARETÇİLERİN SIK SIK GIDILEN YER YERİ

Kurulduğu günden bu yandan 23 medeniyete konut sahipliği yapan, bununla beraber Kafkaslardan Anadolu’ya ilk giriş kapısı olan Ani, her mevsim ziyaretçileri cezbediyor.

Dünya kenti Ani’ye gelen yerli ve yabancı turistler, bölgede Anadolu’da yapılan ilk Türk camisi “Ebul Menucehr Camisi”, “Amenaprgiç Kilisesi”, “Ani”, “Ani Katedrali”, “Dikran Honentz Kilisesi”, “Abugamir Pahlavuni Kilisesi” gibi eserlere yoğun alaka gösteriyor.

Ani Örenyeri UNESCO ile şahlandı

“UNESCO’DA TANINMIŞ STATÜSÜ VAR”

Ani Örenyeri’ni gezen Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, yaptığı açıklamada, Ani Örenyeri’ni yıllar sonra gelip gezmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Fatma Ceren Yazgan, Ani’nin Kafkasya’da, bu bölgede, müşterek tarihin fazla kayda değer bir parçası olduğunu açıklama ederek, “Gürcistan ile Türkiye arasındaki kültürel ilişkilerin gelişiminde, tarih de bunun bir parçası. Ani bölgesel olduğu kadar Gürcistan ve Türkiye ilişkilerinin de bir parçası. Ani’nin UNESCO’da tanınmış olan bir statüsü var, bu çerçevede Ani’nin Gürcistan’da tanıtımını nasıl yapabiliriz, bunu keşfetmek için buradayım.” dedi.

Ani Örenyeri UNESCO ile şahlandı