SPK’dan yalan haber uyarısı

SPK'dan yalan haber uyarısı
SPK'dan yalan haber uyarısı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Piyasalar baskı günlerden geçerken asılsız bilgiler ile piyasalarda seziş oluşturmaya çalışanlara ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu açıklama yaptı.

Komite, yalan bilgilerle spekülasyonlara neden olan kişiler hakkında dava açılacağını belirtti.

“TÜM TEDBİRLER ALINMAKTADIR”

Kurul’un açıklaması şöyle:

“Bilindiği üzere, sermaye piyasalarının etkin, güvenilir ve şeffaf bir ortamda işleyişi için kurulumuzca tüm tedbirler alınmaktadır. üstelik, basın yayınlama organlarında yer alan rivayet niteliğindeki haber ve açıklamalara haysiyet edilmemesi siklet arz etmektedir.

“YATIRIMCILARIN KARAR VERME SÜRECİNİ ETKİLİYOR”

Laf konusu haber ve açıklamaların, yatırımcıların karar verme süreçlerini etkileyebileceği dikkate alınarak, bu durumun, en hafif şekliyle ülkemiz sermaye piyasalarında güvenilirliğin ve şeffaflığın önemli manada zedelenmesine ve yatırımcıların hasar görmesine yol açabileceği değerlendirilmektedir.

“2 YILDAN 5 YILA DEK HAPİS CEZASI VAR”

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ’nun “piyasa dolandırıcılığı” başlıklı 107 ’nci maddesinin ikinci fıkrasında, anapara piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek nedeniyle yalan, hatalı ya da aldatıcı data veren, rivayet çıkaran, haber veren, açıklama yapan ya da rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle avantaj sağlayanlar hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne değin adli para cezası uygulanacağı düzenlenmiştir.

Bu çerçevede, Anapara Piyasası Kanunu ’nun ilgili hükümleri çerçevesinde, halka açık bankalar, finansal kuruluşlar ve şirketler hakkında yalan yanlış haber ve açıklamaları yapanlar ve yayanlar hakkında her türlü hukuki işlemin kararlılıkla yerine getirileceği hususu kamuoyuna önemle duyurulur.”