Amerika’ya Aleyhinde Türkiye’nin Yanına Yer Alan 7 Ülkeden Takviye Mesajı

Amerika'ya Aleyhinde Türkiye'nin Yanına Yer Alan 7 Ülkeden Takviye Mesajı
Amerika'ya Aleyhinde Türkiye'nin Yanına Yer Alan 7 Ülkeden Takviye Mesajı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye döviz üzerinden idareli saldırılarla karşı karşıya. Türkiye bilhassa ABD’nin haksız dayatmaları karşı sağlam bir duruş göstermeye çalışırken, dünya ülkelerinden de Türkiye’ye büyük destek geldi.

7 ÜLKE TÜRKİYE’NİN YANINDA

Rusya, İtalya, Almanya, İran, Pakistan, Lübnan ve Katar gibi ülkeler yaptıkları açıklamalarla ABD’ye karşısında Türkiye’ye takviye verdi. Çoğu Arap ülkesinde ise dolar bozdurup TL alma kampanyaları başlatıldı.

İRAN: BU USUL SONUCA VARMAYACAK

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ABD’nin Türkiye’ye aleyhinde izlediği politikayı eleştirerek, Türkiye için her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi. İran devlet televizyonuna konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, “Başkaları milletlerin iradesini korkutma ederek zorla değiştiremezler. Ilk Önce bir ülke başkanının diğer bir ülkeye ekonomik zorlama uygulamaktan müsamaha almasından teessüf ederiz. Bu usul bir sonuca varmayacak. Düşünce, mantık ve hoşgörünün dünya ülkeleri arasındaki ilişkilerde alınmasını umut ederiz” ifadelerini kullandı.

İTALYA DAYANIŞMA MESAJI GÖNDERDI

İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi hafta sonu bir gazeteye verdiği mülakatta Türkiye’ye dayanışma mesajı yolladi. “Türk lirasının çöküşünün kısa vadedeki muhtemel sonuçları için dikkatlice gözetim ve kontrol yapmamız gerekir” diyen Milanesi, “Birincil düşüncem, Akdeniz’in ticari ve finansal dengesi açısından fazla önemli bir oyuncu olan manâlı bir ülkeyle dayanışma göstermek gerektiğidir. Kriz durumu hepimiz için fena haberdir” ifadesini kullandı.

ALMANYA: TÜRKİYE’YE YAPILANLAR HUKUKSUZ

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, ABD’nin Türkiye ve Çin’e karşı aldığı ek gümrük ücret uygulamasına tepki gösterdi. Trump yönetimini eleştiren Altmaier, uygulamaların hukuksuz olduğunu savundu. Çıkartılan ekonomik savaşın Avrupa’da iş imkanlarını ve büyümeyi baltaladığını açıklama etti.

Alman Hükümet Sözcüsü de “Türk ekonomisinin kararlı olması bizim de çıkarımıza, gelişmeleri izliyoruz. TL’nin layık kaybını yakından izliyoruz, derhal endişe veren bir şart yok” şeklinde konuştu.

PAKİSTAN: TÜRKİYE’NİN YANINDAYIZ

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Türkiye’ye karşı aldığı yaptırım kararını eleştirerek “Pakistan, Türkiye’nin yöresel ve uluslararası barışma ve istikrara yönelik çok değerli rolünü takdir etmektedir. aynı zamanda Türkiye, küresel ekonominin motoru ve manâlı bir üyesidir. Pakistan halkı ve hükümeti, Türkiye’nin barışma ve rahat arayışına kuvvetli desteğini bir kere daha yineler ve bu ortak hedeflere ulaşma yolunda her zamanki gibi yanında olacaktır” açıklamasında bulundu.

RUSYA’DAN ERDOĞAN’IN ÇAĞRISINA YARDIM GELDİ

Erdoğan, Türkiye’ye karşın dolar operasyonunun peşinde öteki ülkelere ulusal paralarla ticaret yapma çağrısında bulunmuştu. Rusya bu çağrıya yardım verirken, bunu bütün ülkelerle gerçekleştirmek için çabaladıkları açıklandı.öte taraftan Peskov’a bugünkü basın toplantısında Türkiye’deki idareli durumla bağlantılı olarak Ankara’dan finansal yardım talebi gelip gelmediği soruldu.

Peskov, “Hayır, herhangi bir istek gelmedi. defalarca gündemde kayda değer yer tutan somut büyük projeler istişare ediliyor. Türk Akımı doğalgaz boru hattı ve Akkuyu NGS gibi enerji projeleri konuşuluyor. Bunun yanına, faaliyetleri daha maddesel ışık halkası getirilmesi gereken müşterek yatırım fonu mevcut ve şirketlerimiz işbirliği yapıyor. genelde, bu konular ele alınıyor” yanıtını verdi.

KATARLI YAZAN: BÜYÜK ALÇAKLIKTIR

Katarlı yazan ve medya yöneticisi Jaber El-Harmi, ABD’nin Türkiye’ye açtığı idareli savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkçe tweet atarak Türkiye’ye yardım olan Harmi, şu ifadeleri kullandı: “Amerika’nın Türkiye’ye karşısında birlik olup savaş açmasi beklenen bir şey. Türkiye’nin ‘Müslüman bir ülkenin’ idareli ve siyasi açıdan egemen olmasını kabullenemiyorlar.Ama bir takım Arapların, Türkiye’ye açılan savaşa sevinmeleri ve destek vermeleri büyük Alçaklıktır.”

öte yandan Katar’da birçok vatandaş, ellerindeki dolarları TL’ye çevirerek Türkiye ve Türk halkına destek verdi.

LÜBNAN’DA KAMPANYA BAŞLATILDI

Sayda’da şehrinde, Türkiye’nin ekonomisiyle dayanışma kampanyası başlatıldı. TİKA 2018 Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında gönüllülerimizin misafir kaldığı merkezin Lübnanlı üyesi Süha Maruf “Dolarlarınızı TL’ye çevirin; Türk Tahvili satın alın kampanyası” başlattı.

Spekülasyonlarla Dalgalanan Dolar Kuru, Destek Mesajlarıyla Düşüşe GeçtiSpekülasyonlarla Dalgalanan Dolar Kuru, Yardim Mesajlarıyla Düşüşe Geçti Almanya Başbakanı Merkel: Türkiye'de Ekonomik Refah Görmek İstiyoruzAlmanya Başbakanı Merkel: Türkiye’de Ekonomik Rahat Bakmak İstiyoruz Hamaney'den Trump'ın Ön Koşulsuz Görüşme Teklifine Sert Yanıt: SahtekarsınızHamaney’den Trump’ın Ön Şartsız Görüşme Teklifine Sert Yanıt: Sahtekarsınız İtalya, İtalya, “Bize de Saldıracaklar” Deyip Türkiye’ye Dayanışma Mesajı Yolladi! Beştepe'den Spekülasyonlara Yanıt: Türkiye Ekonomisi Sağlamdır, Bu Süreçten Güçlenerek ÇıkacaktırBeştepe’den Spekülasyonlara Cevap: Türkiye Ekonomisi Sağlamdır, Bu Süreçten Güçlenerek Çıkacaktır Rusya'dan Kritik Dolar Hamlesi: Dolar Yerine, Euro ve Çin Yuanının Kullanımını ArtıracağızRusya’dan Kritik Dolar Hamlesi: Dolar Yerine, Euro ve Çin Yuanının Kullanımını Artıracağız Başkan Erdoğan'ın Milli Para Birimi Çağrısına Rusya'dan Destek GeldiBaşkan Erdoğan’ın Ulusal Para Birimi Çağrısına Rusya’dan Takviye Geldi Başkan Erdoğan'dan Trump'a Sert Sözler: İstediğin Kadar Başkan OlBaşkan Erdoğan’dan Trump’a Sert Sözler: İstediğin Değin Başkan Ol