Afganistan yıllar sonradan hava sahasının kontrolünü sağladı

Afganistan yıllar sonradan hava sahasının kontrolünü sağladı
Afganistan yıllar sonradan hava sahasının kontrolünü sağladı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Taliban rejiminin 2001’de yıkılmasıyla, ülke hava sahası kontrolü tanıdık olmayan güçlerin eline geçmiş ve 2014’te Afgan makamlarına teslim edilmesinin arkasında özel bir şirkete verilmişti. Afganistan Devlet Başkanlığı sözcüsü Şah Hüseyin Murtezevi, yaklaşık 26 sene aradan sonradan hava sahası kontrolünü yeniden sağladıklarını duyurdu.

DENETIM BAŞTAN AFGANİSTAN’IN

Kabil Uluslararası Havalimanı’na yeni radar sistemi kurulmasıyla, hava sahası kontrolünün ayrıntılarıyla Afgan hükümetine geçtiğini açıklayan Murtezevi, sistem doğruca Afganistan’ın hava sahasının kontrol edilebileceğini söyledi.

30 MİLYON DOLARLIK RADAR SİSTEMİ

Afganistan Sivil Havacılık İdaresi Başkanı Mahmud Şah Habibi, Afganistan hava sahasının artık daha da tehlikesiz olacağını kaydetti.

Yeni kurulan radar sisteminin maliyetinin 30 milyon dolar olduğunu dile getiren Habibi, radarın bakımı ve kontrolü için de her yıl 10 milyon dolar harcanması gerektiğinin altını çizdi.

Sovyetler Birliği tarafından kurulan Kabil havaalanındaki eski radar sistemi, 1990’lardaki iç savaş sırasında imha olmuştu.

Afganistan yıllar sonra hava sahasının kontrolünü sağladı