Adnan Bali Türk ekonomisinin sağlamlığına uyarı çekti

Adnan Bali Türk ekonomisinin sağlamlığına uyarı çekti
Adnan Bali Türk ekonomisinin sağlamlığına uyarı çekti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Iş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Bloomberg HT kanalında soruları yanıtladı.

Piyasalardaki son dalgalanmayı değerlendiren Bali, Zorlama günlerden geçildiğini, ciddi spekülatif atakla karşısında karşıya olunduğunu söyledi.

“HESAPLI TEMELLERLE İZAH EDEMİYORUM”

Bali, “Gelinen noktayı idareli temellerle izah edemiyorum” dedi ve şu açıklamaları yaptı: “Bütçe açığının GSYH’ye oranı Türkiye’de şu an %2’yi azıcık aşacak. Bu oran yıllardan beri % 1.1 – 1.3 bandındaydı..

Bunu AB ile, diğerleriyle kıyaslayın, harcamalarda bir arz genişlemeye rağmen kayda değer bir mali disiplin göstergesidir.

İkinci unsur halk borç stokunun GSYH’ye oranı. Bu % 28’lerdeydi, şimdi %30’lara gelmiş olabilir lakin AB ile kıyaslayınca bunun 3 katı oranlara giden ülkeler var.

Adnan Bali Türk ekonomisinin sağlamlığına dikkat çekti

“BANKACILIK SİSTEMİNDE AÇIK POZİSYON DEĞIL”

Bankacılık sisteminde açık pozisyon değil. Daha önce yaşanan krizlerden en esas farklardan biri bu. Parasal kesimin dışındaki kesimde ise açık pozisyon var, bu da 217 milyar dolar seviyesinde. Bu sayı birincil bakışta ürkütüyor, ama kısa vadede reel sektörün 6.5 milyar dolar net artı pozisyonu var. Yani bir yıla kadar kısa vadede long pozisyonuyla bir tahammülü var, karşı tedbirleri alacak imkanları var.

Adnan Bali Türk ekonomisinin sağlamlığına dikkat çekti

“PETROL 130 DOLARKEN KUR ATAĞI YEMEMİŞTİK, ŞIMDI YİYORUZ”

Cari açığa bakarsak; cari açık çift basamaklara yaklaştığı sırada ve petrol fiyatlarının da 130 dolar olduğu dönemde kur atağı yemedik, hemen kur atağı yiyoruz. İşte o nedenle bunun ekonomik temelleri yoktur. O nedenle gelinen seviyeleri görür görmez üzülüyorum.

“SÖYLEM YOK EYLEM ZAMANI”

Bu yaşanan adi piyasa dinamikleriyle açıklanacak bir şey değil. Şu lahza bundan böyle söylem yok eylem zamanı.

“MERKEZ BANKASI ÖNLEMLERİNİ ALDI”

Piyasa tatmin edici aksiyon alınmama halini cezalandırıyor. Merkez Bankası önlemlerini aldı, BDDK da düzenlemeler yaptı. Bu kararların piyasa karşılığı da olacaktır..

“MEVDUAT ÇIKIŞI YOK” 

Son hafta içerisinde bankamızdan mevduat çıkışı laf konusu değil. Döviz alım satımlarında da bizim hesaplarımızda fazla özel bir koşul yok. Bölge olduğu gibi satan da var. 15 Temmuz’da fazla önemli bir döviz satışı görmüştük bu kez daha dengeli.

Şu an yaşanan kur artışı karlılıkları azalttığı gibi tehlike ağırlıklı varlıkları arttırıyor. Yani siz 1 dolar kredi vermeseniz bile geçmişte verilen krediler değer itibariyle arttığı için sermayeyi tüketiyor. Bu tabloda anapara yeterliliklerimizi yönetmek açısından iyi hareket edeceğiz..”