ABD’lilerden uyarı: Ekonomi siyasete kurban edilmemeli

ABD'lilerden uyarı: Ekonomi siyasete kurban edilmemeli
ABD'lilerden uyarı: Ekonomi siyasete kurban edilmemeli
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin ABD’deki manâlı zihin örgütlerinden Bahçeşehir Milletlerarası Üniversitesi ve Küresel Politikalar Enstitüsü’nde Türkiye ile ABD aralarında yaşanan siyasal ve ekonomik gerilim ele alındı.

“ABD – Türkiye ilişkilerinde Sorunlar ve Fırsatlar” adını taşıyan panelde konuşan Amerikalı ve Türk uzmanlar, son dönemde ABD Başkanı Trump ’ın açıklamaları ve Türkiye ’ye uygulanan yaptırımlarla tırmanan gerginliğin bir an önce sona ermesi gerektiğinin altını çizdi.

TÜRKİYE’NİN KRİTİK ROLÜNE DIKKAT ÇEKİLDİ

Bahçeşehir Uluslararası Üniversitesi ve Küresel Politikalar Enstitüsü kadar ortaklaşa düzenlenen toplantıda ilk sözü bölge ABD Ticaret Odası Orta Doğu ve Türkiye ’den sorumluluk sahibi Başkan Yardımcısı Khush Choksy, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere aksan yaptı ve Türkiye ’de Amerikan sermayesiyle kurulan yaklaşık bin sekiz yüz şirket olduğuna dikkat çekti.

Choksy, ABD Başkanı Trump tarafından empoze edilen ekonomik yaptırımları da yorumladı ve bu alıcı idareli yaptırımların uzun vadede ülkelerin kendi idareli çıkarlarına zarar verdiğini söyledi. ABD Ticaret Odası olarak yaptırımların karşısında olduklarını yineleyen Khush Choksy, küresel müttefikleri uzaklaştıracak politikaların ABD ulusal çıkarları için negatif sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi. “Siyasi sorunlar ekonomik boyuta taşındığında öbür siyasi sorunlara yol açabiliyor” diye konuşan Choksy, ABD ’nin uluslararası alanda yalnızlaşmaması için diyalogdan imtiyaz verilmemesini tavsiye etti.

ABD'lilerden uyarı: Ekonomi siyasete kurban edilmemeli

“YIKICI ETKİLERE YOL AÇABİLİR”

Türkiye Cumhuriyeti Vaşington Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Selman Kurt da konuşmasında, ABD ve Türkiye arasındaki ticaretin ABD lehine bir dengede olduğunu hatırlatarak, “Özgür piyasa ekonomisinin merkezi konumundaki ABD ’nin Türkiye gibi kayda değer bir müttefike yaptırım uygulaması ticari ilişkilerde yok edici etkiler yapabilir” uyarısında bulundu. İki ülke hükümetinin sorunlarını yapıcı ve diyaloğa dayalı diplomasi kanalları üzerinden tartışması gerektiğini söyleyen Kurt, ABD yönetiminin Türkiye ’yi alternatif pazarlara iten anlayıştan bir an önce uzaklaşmasını umduklarını anlattı.

ABD'lilerden uyarı: Ekonomi siyasete kurban edilmemeli

“VAZGEÇİLMEZ MÜTTEFİK TÜRKİYE”

Amerikan Türk Konseyi Başkanı Howard Beasey, ABD ve Türkiye arasındaki sorunların hesaplı olmaktan ziyade siyasi sorunlar olduğunu söyledi. Ekonominin siyasi sorunları çözmek için sadece bir sopa olarak kullanıldığını bahis eden Beasey, siyasetin aradan çıkması durumunda ekonomik anlamda atılabilecek çok olumlu adımlar olduğunu anlattı.

Yaptırım krizi yüzünden yüz milyonlarca doların ABD ’ye gelmediğini vurgulayan Beasey, tarafların masaya dönerek bu sorunu daha artı derinleşmeden aşmaları gerektiğini söyledi. Bilhassa iki ülke liderine sorumluluk düştüğüne dikkat çeken Beasey, Türkiye ’nin ilk önce siyasi, askeri ve ekonomik elde etmek üzere her açıdan vazgeçilmez bir ABD müttefiki olduğunu hatırlattı.

Moderatörlüğünü Bahçeşehir Milletlerarası Üniversitesi Rektörü Sinem Vatanartıran ’ın üstlendiği panel, Bahçeşehir Uluslararası Üniversitesinin Vaşington ’daki merkez kampüsünde gerçekleşti. Panele Türkiye ’nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç ’ın yanı sıra değişik ülke büyükelçilik temsilcileri, fikir kuruluşları, üniversiteler ve basın mensupları katıldı.