ABD’liler Trump’ı Protesto Etti

ABD'liler Trump'ı Protesto Etti
ABD'liler Trump'ı Protesto Etti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Bayan Eşitliği Günü’ dolayısıyla sokaklara dökülen Los Angeles halkı, kendisini yargılayacak hakimi atamayı planlayan ABD Başkanı Donald Trump’ı ve politikalarını protesto etti.

Pazar günü yüz binlerce Amerikalı ülke genelinde ‘Kadın Eşitliği Günü’ dolayısıyla yapılan, kadın hakları, birliktelik ve Başkan Trump’ın ulusal ve uluslararası politikalarını protesto etme amaçlı gösterilerde bir araya geldi. Los Angeles’ta belediye binası önünde gerçekleşen gösteride de binlerce bayan hakları destekleyicisinin yanı sıra sivil toplum örgütleri ve Amerikan Kongresi üyeleri toplandı. Eğlence esnasında Los Angeles Şehri Belediye Başkanı Eric Garcetti göre imzalanan Bayan Denklik Günü’nü tanıyan ve kutlayan tanıma belgesi teslim edildi.

“Filistin’den Meksika’ya bütün duvarlar kalkmalı”

Konuşmaların arkasında Los Angeles merkezinde yürüyüşe geçen protestocular İspanyolca ve İngilizce “Toplum bir arada”, “Haklarımıza saldırdığında ne yaparız? Kalkar savaşırız”, “Filistin’den Meksika’ya tüm duvarlar kalkmalı”, “Donald Trump, katiyen” ve “İnsanlık için faşist Amerika’ya hayır” sloganları attı.

“Sahte başkan, reel haberler”

Trump’ın Amerikan değerlerine ve yasalarına saldırdığını söyleyen protestocular ellerinde Trump’ın görevden alınmasını talep eden üzerlerinde “Trump-Pence gitmeli”, “Sahte başkan, reel haberler”, “Bayan hakları ile savaşı durdurun” ve “Trump Suçlu” yazan pankartlar taşıdılar.

Ağırlama esnasında başlangıçta konuşan Brooke Robbins, “Çağrımız bütün senatörlere bayan haklarını, insan haklarını koruyan kararları destekleme çağırıyoruz. Sadece bayan haklarını değil, çevre haklarını, emekçi haklarını göçmen haklarını korumaya çağırıyoruz. Hep beraber olursak büyük bir dalga hatta tsunami yapabiliriz” dedi.

Göçmen çocuklar hala kafeste

Gerogia Vali Yardımcısı adayı olan Tiriana James Arnold ise “Bana birçok ad takıyorlar bunlardan biri de kavgalı siyah bayan. Bu çok dürüst ben dargın siyah bir kadınım. ve sizleri de kızmaya çağırıyorum” diyerek bütün partilere zamanlarının dolduğunu söyledi. Dargın olmasının sebebinin hükümetin sorunları çözmekten uzak politikaları olduğunu söyleyen Arnold, göçmen çocukların hala kafeslerde olduğunu, yarım milyon Amerikalının afiyet sisteminden faydalanamadığını, binlerce gazinin evsiz olduğunu, birçok yerlerde hastanelerin kapandığını ve demokrasinin hamle aşağı olduğunu açıklama etti.

“Trump kendini yargılayacak hakimi seçiyor”

ABD Kongre Üyesi Adam Bennett Schiff, protestoculara hitaben yaptığı konuşmasında Trump’ın Brett Kavanaugh’ı Amerika’daki en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesine ataması ile ilgili eleştirilerde bulundu. “Bu hipokrasinin en büyüğüdür” diyerek Trump’ı ikiyüzlülükle suçladı. Schiff, Obama döneminde Anayasa Mahkemesi üyelerini seçmek için seçimlerin beklenmesi gerektiğini söyleyen Cumhuriyetçi Parti’nin bugün genel seçime birkaç ay kala akıcı bir çözümleme bile yapmadan Trump’ın adayını kabul etmeye hazırlandığını açıklama etti.

Seçimler olmasa bile bunun asla olmaması gerektiğini gösteren Schiff, “Düşünün bu ömür boyu bir devir. ve bu ödev federal soruşturma aşağı olan bir başkan göre yapılıyor ve başkanın kendi davası bu baskın göre görülebilir” dedi.

ABD Başkanının dobra dobra kanunlara karşı geldiğini, daha geçen hafta kampanya sorumlusu ve avukatı olan Cohen’in canice aldığını söyleyen Schiff, Kavanaugh’ın başkanlık görevini gerçekleştiren biri soruşturulmamalıdır dediğini hatırlatarak, “Yalnızca bu sebeple bile bu devir gerçekleşmemelidir” biçiminde konuştu.

Peşinde laf alan birincil Çinli Amerikan bayan Kongre üyesi olan Judy Chu da Trump’ın kadın karşıtı politikalarını eleştirerek, “Trump kadınların kendi vücutları ile seçme haklarını suç haline getirmeye çalıştı. Kadının hayatını kurtarma pahasına bile gerçekleşen kürtajın kabahat olması gerektiğini söyledi” ifadelerini kullandı.

Chu keza Kavanaugh ataması ile ilgili olarak, “Şu lahza Trump’ın bazı korkunç kararları var. Bunlarla ilgili mahkemeler sürüyor” diyerek, Trump’ı yargılayabilecek hakimin de Trump tarafından atanacağına uyarı çekti. Trump’ın aile tasarlama programlarına da aleyhinde olduğunu söyleyerek dört milyon kadının bu programlardan faydalandığını belirtti.

Protestoculara yoldan geçen insanlar da yardım verdi. Yürüyüş esnasında polisin geniş emniyet önlemleri aldığı protesto gösterisi yürüyüşün arkasından olaysız şekilde dağıldı.

(ATP-MOŞ-NT-D)

Kaynak: İHA – LOS ANGELES