ABD yerel seçimlerine namzet olan Müslüman sayısında rekor

ABD yerel seçimlerine namzet olan Müslüman sayısında rekor
ABD yerel seçimlerine namzet olan Müslüman sayısında rekor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’de kasım ayında yapılacak yerel seçimlere, çoğunluğu Demokrat olan 90’dan fazla Müslüman, namzet ya da aday adayı oldu. Bu sayı, 11 Eylül 2001 saldırılarından bu yandan en yüksek sayı olma özelliği taşıyor.

‘ARTIŞIN SEBEBİ TRUMP’

Analistler sayılardaki bu artışın, Trump’ın göçmen karşıtı söylemleri olduğunu ve Müslümanların bu nedenle kendilerini ayrıca yerel ayrıca de milli seviyede sunmak için politikaya atıldığını belirtiyor.

Seçimlere, Demokratlar namına Michigan’dan giren 33 yaşındaki Abdul El Sayed, eğer bugün yapılacak ön seçimi kazanırsa ülkenin birincil Müslüman valisi olmaya bir adım daha yaklaşacak.

ABD yerel seçimlerine aday olan Müslüman sayısında rekor

Sayed’in rakibi Gretchen Whitmer’in daha artı oy alması beklense de Sayed’in de sürpriz bir zaferle aday çıkabileceği belirtiliyor. Genç namzet Sayed, ABD basının da dikkatini çekiyor.

BAŞÖRTÜLÜ NAMZET TEPKİ GÖRÜYOR

Arizona eyaletinden Senato adayı olan avukat ve insan hakları aktivisti Deedra Abboud, Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada, Trump’ın devlet başkanı seçilmesinin ardındaki politikaya girmeye karar verdiğini belirtti.

ABD’deki Müslümanların 11 Eylül saldırılarının gerisinde da ABD’de İslamafobik tavırlara maruz kaldığına muhabere eden Abboud, “11 Eylül’den sonra yaşadıklarımız, Trump seçildikten daha sonra yaşadıklarımızın yanına hiç kalır.” değerlendirmesinde bulundu.

Başörtülü olduğu için gerek internet üzerinden gerekse toplantılarda İslamofobik saldırıların hedefi olduğunu kaydeden Abboud, “Bazı kişiler, düzenlediğimiz etkinliklere sırf bana saldırmak için geliyor.” diye konuştu.

ABD yerel seçimlerine aday olan Müslüman sayısında rekor

Washington DC’den lokal komisyonlar için yarışan Amr Kotb da Trump’ın seçilmesinin ardından ortaya meydana çıkan Müslüman karşıtı kesimlere, ırkçılığa, göç tartışmalarına sinirlendiği için lokal düzeyde bile olsa seçimlere katılma kararı aldı.

Ülkedeki bu olumsuz durumu tersine çevirmek istediğini dile getiren Kotb, “Gidecek bir yerim yoktu. O süre lokal bir tavır takınmam ve buna kendi toplumumla başlamam gerektiğini ayrım ettim.” dedi.